Orbán Viktor kormányfő, Andreas Treichl Erste-vezető és Suma Chakrabarti, az EBDR elnöke hétfőn közös bejelentést tett, miszerint az államnak 15%-os részesedése lesz az Erste Bank magyarországi leányvállalatában, a bankadót pedig elkezdik csökkenteni. A kormány hajlandó a bankadó csökkentésére és a további államosítások elkerülésére, ha a bankok a kormány elvárásai szerint módosítják a hitelezést. Ennek megfelelően az Erste egy új, 170 milliárdos hitelprogramot indít.
A kormányfő emellett egy szándéknyilatkozatot írt alá, miszerint a kormány nem akar többségi tulajdont szerezni a nagy bankokban, és a következő három évben magánkézbe adja a magyarországi bankokban birtokolt többségi tulajdonrészét. Mindezekben a leglényegesebb az a kitétel, miszerint ez a megállapodás addig érvényes, amíg a magyar bankrendszer egészét nem fenyegeti komoly veszély.
Hídfő.net.ru | Orbán Viktor
A kormány jelenleg egy olyan hatalmi átmenetet bonyolít le, ami méretét és összetettségét tekintve csak az 1989-es rendszerváltást megelőző gazdasági átmenethez fogható. Az állam ennek megfelelően központosítja az energiaszektor, a tömegmédia és a bankszektor irányítását, hogy megfelelő tárgyalási alapot szerezzen Magyarország újrapozicionálásához a térségi politikában. A kormány a stratégiai ágazatokban szerzett többségi tulajdonrészt tárgyalási alapként használja a 2012 nyara óta láthatóan zajló geopolitikai átrendeződésben, melynek elsődleges kérdése, hogy Magyarország a jövőben az Európai Egyesült Államok része lesz (és a magyar államiság megszűnik létezni), vagy az Oroszország által életre hívott új szövetségi rendszer, az Eurázsiai Gazdasági Unió része lesz, ahol Magyarország állami jogkörei megmaradnak. A kormány az átrendeződés első szakaszában államosítja a stratégiai ágazatok azon részét, amire a külpolitikai, gazdasági és később belpolitikai átmenet lebonyolítása során szükség van. Az átmenet második szakaszában egy új, részleges privatizáció várható, összhangban a várható konszolidációval.
Tavaly októberben nyilvánosságra jutott információk szerint kormánykörökben számolnak azzal, hogy a CIA felforgatással és egy puccskísérlettel próbálja megakadályozni ezt a folyamatot. Az úgynevezett "civil" csoportok támogatásainak megvonása, anyagi hátterük az eddiginél komolyabb ellenőrzése ezt a szándékos felforgatást hivatott megakadályozni.
Ennek fényében az Erste Bankkal kötött megállapodás egy ultimátumnak tekintendő. A kormány ultimátuma nagyjából így összegezhető: "amint jelét látjuk annak, hogy a bankrendszert megpróbálják külföldről bedönteni, államosítjuk az egészet". A kormány eközben zéró toleranciát hirdetett a külpolitikai jellegű intézkedések akadályoztatására, ami azt mutatja, hogy az orosz államfővel folytatott tárgyalások jelentős gyakorlati eredménnyek zárulhatnak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/16/orban-bankok-allamositasaval-fenyegeti-washingtont