Hídfő.net.ru | Magdalena Ogorek
A lengyel szociáldemokraták elnökjelöltje, Magdalena Ogorek szerint itt az idő, el kell kezdeni az Oroszországgal fennálló diplomáciai kapcsolatok javítását. A Demokrata Baloldali Szövetség elnökjelöltje szerint elfogadhatatlan, hogy Lengyelország ellenséges politikát folytasson Moszkvával szemben, és főként a nyugat, valamint a lengyel vezetés okolható azért, hogy a jó viszony megromlott.
Ogorek jelenleg a május 10-i elnökválasztásra készül, és kampánybeszédében kifejtette, hogy bármi is történik, Oroszország egy közeli szomszéd, ezen nem lehet változtatni, de törekedni kell miatta a jó kapcsolatok helyreállítására, mert Lengyelország nem engedheti meg magának, hogy az orosz média a lengyel kormány hibájából első számú ellenséggé nyilvánítsa.
A szociáldemokrata elnökjelölt pályafutása arról árulkodik, hogy ha valaki, ő igazán ismeri a civil társadalmat; a 35 éves politikus történelemtanárként végzett, eddigi pályafutása során köztisztviselőként és műsorvezetőként is működött, azt megelőzően aktivistaként számos civil szervezetben testközelből tapasztalta meg, hogy az emberek mit akarnak, - az pedig nem a háború.
Elnökjelöltként állítása megosztotta a politikai elemzőket, személyét főként fiatalsága és "politikai tapasztalatlansága" miatt nem fogadják el, a valós gond azonban a külpolitikai orientációval lehet, mert Lengyelországban az atlantizmus abszolút monopolhelyzetben van, Ogorek pedig valamiféle mérsékelt formájú kitörési kísérletet próbál képviselni.
Hídfő.net.ru | Magdalena Ogorek
A pártvezető, Leszek Miller a változás szimbólumának nevezte az új kampányt, és elsősorban az új generációt célozzák meg, akik már a nyugati rendszerben nevelkedtek, emiatt általánosságban véve kiábrándultak a politikából.
Lengyelországban szintén nincs választási lehetőség, a választók mindeddig egyetlen uralkodó elit különböző pártjai közül választhattak, valamennyi az atlantizmust képviselte, alternatíva nem volt. A fiatal generáció megcélzásával és egy második alternatíva megjelenésével a politika új életre kelhet Lengyelországban. Ahogy Ogorek maga is mondta, "fiatal energiákat kell felszabadítani", hogy a politika állóvize végre megmozduljon. Lengyelország számára adott a lehetőség, hogy élő állammá váljon, és elkerülje az Európai Egyesült Államokba beolvadást.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/16/lengyelorszagban-kezdodik-keleti-nyitas