2015. február 16., hétfő

4,2 milliárdot "takarítottak" meg a fejesek

Budapest - Mesés vagyont őriznek a legfőbb magyar politikusok bankszámláikon. A kormánytagok és a politikai posztot betöltő államtitkárok teljes megtakarítása a vagyonnyilatkozatok szerint 4,2 milliárd forint.

És ezt mindössze 55 fő birtokolja, hiszen a közigazgatási államtitkárok és helyettes államtitkárok több mint százfős táborának a nyilatkozata nem nyilvános. A számok azt mutatják: a politikai vezetők helyzete összehasonlíthatatlanul jobb, mint a parlamentben ücsörgő honatyáké.

A Blikk korábban összesítette a képviselők vagyonát is. Akkor kiderült, a 197 főnek - szintén ingatlanok és egyéb ingóságok nélkül - összesen 2,5 milliárd forintja van. Tehát itt fejenként "csak" alig 12 milliós megtakarításról van szó, míg a fejeseknél ez a szám 76 millió forint, vagyis hat és félszer nagyobb. Nincs nagy különbség azonban az eladósodás tekintetében.

A parlamenti képviselők 1,37 milliárddal tartoznak hitelezőiknek, fejenként tehát 7 millióval, míg a kormánytagok és államtitkárok 7,15 milliós kölcsönt görgetnek maguk előtt. Persze nem mindegyik állami vezető helyzete ilyen irigylésre méltó. Az átlagot elsősorban két fejes húzza fel. Pintér Sándor belügyminiszter bő 1,43 milliárdos pénzbeni vagyonon csücsül, bár fél éve ez az összeg még 170 millióval magasabb volt.

A másik krőzus Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a maga 890 milliójával. Eközben viszont Soltész Miklós, az erőforrástárca államtitkára csak 8,8 milliós tartozásról számolt be. A kormányalakításkor leadott vagyonnyilatkozatokhoz képest sok fejesnél komoly változás állt be.

Leginkább az igazságügyi tárca egyik államtitkára, Berke Barna gyarapodott. Neki már tavaly is volt mit a tejbe aprítania: 332 millióról adott számot, míg idén 354-ről. A 22 milliós plusz annak köszönhető, hogy ügyvédi irodája tavaly a második félévben 31 milliós osztalékot fizetett neki, s ennek nagy részét nem költötte el.

Legjobban azoknak a számlája apadt, akik nagy építkezésekbe vagy ingatlanvásárlásba vágtak. Fél tucat fejes vagyona olvadt el így tavalyról az idei évre. Köztük van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki 36 millióval adósodott el egy budai lakás megvétele miatt.

Az igazi vesztes a 167 milliós villáját megvásárló Szijjártó Péter külügyminiszter. Tavalyi 82 milliójából mostanra 4,2 maradt, míg szüleinek is tartozik 45 millióval. Vagyis neki 122 millióval rosszabb az egyenlege, mint bő fél évvel ezelőtt.


Blikk- összeállítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése