2015. február 5., csütörtök

Putyin elnök délben jön, este megy

Hasonló lesz a Putyin-látogatás menetrendje, mint Angela Merkel esetében láttuk, olvasható a Figyelő Szijjártó Péter-interjújában. Az orosz vezető csak Orbánnal és Áderrel találkozik, befektetőkkel nem. A külgazdasági és külügyminiszter a lap friss számában elmondta azt is, hogy a legfontosabb téma a fel nem használt gázzal kapcsolatos megállapodás lesz.
Szijjártó Péter Figyelőnek adott nyilatkozatából kiderül, hogy Vlagyimir Putyin február 17-én délben érkezik Budapestre, a délutánt tölti itt. Civilekkel és üzletemberekkel nem találkozik, „csak” Orbán Viktorral és Áder Jánossal. Lesz egy közelebbről meg nem határozott koszorúzás is. Ami biztosan nem a Szabadság téren lesz.
A miniszter szerint Paksról most nincs mit tárgyalni, ezért az nem fog szóba kerülni. A legfontosabb, hogy az 1995-től 2015-ig tartó hosszú távú gázszerződés lejártával is biztosítva legyen Magyarország gázellátása. A lap kiemeli, hogy óriási lehívott, de fel nem használt gázmennyiségünk van még ebben a keretben. „Na, hát erről kell megállapodni, hogy mi lesz a le nem hívott gázzal” – válaszolja Szijjártó. A Válasz.hu amúgy korábban úgy értesült, hogy a kormánynak kész forgatókönyve van erre a keretre.
Szijjártó megerősíti, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókkal és az ukrán konfliktussal kapcsolatban a legfontosabb igazodási pontunk Németország, a német külügy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése