Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök szerint az Egyesült Államok mindig is meg akarta semmisíteni az ukrán katonai-ipari komplexumot, mert az szoros kapcsolatban áll Oroszországéval. Azarov csütörtökön a Rosszija-1 TV-csatornának nyilatkozva kifejtette; az USA egyik elsődleges célja az ukrán katonai-ipari komplexum teljes megsemmisítése, mert azt korábban az orosz hadiipar kiegészítésére használták.
Hídfő.net.ru | Mikola AzarovMikola Azarov
2014 júniusában Petro Porosenko ukrán államfő elrendelte az Oroszországgal folytatott valamennyi katonai együttműködés beszüntetését, amit azzal a váddal kívánt alátámasztani, hogy Oroszország érintett a délkelet-Ukrajnában zajló konfliktusban. Kijev április óta folytat hadjáratot a függetlenséget támogató lakosság ellen, eközben az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, amit részben szintén a fenti váddal kívánnak alátámasztani. Miközben a nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy a délkeleti milíciákat fegyverrel látja el, a nyugati országok fegyverrel látják el az ukrán kormányerőket, és nyugati csapatok vonultak be Ukrajna területére.
Azarov elmondása szerint a kijevi kormány nem tudja megállítani a háborút, mert nem független cselekvőként működnek, hanem nyugatról kapnak utasításokat, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a kijevi kormány készen állt a teljes hazai védelmi ipart csődbe juttatni csak azért, hogy az orosz védelmi iparban visszaesést érjenek el. Oroszország annak érdekében, hogy az ukrán hadiipar "lekapcsolása" miatt elszenvedett visszaesést ellensúlyozza, megkezdte egy kiterjedt program végrehajtását, melynek célja, hogy mindent, amit korábban importból szereztek be a védelmi ipar számára, a jövőben hazai munkaerővel, hazai gyártásban állítsanak elő. Eközben az ukrán védelmi ipar fő nagyvállalatai csőd közelébe jutottak, mert működésüket korábban az orosz megrendelések biztosították. Az ukrán hadiiparra pedig a nyugatnak nincsen szüksége - a nyugati országok saját fegyvergyártó cégeik termékeit adják el az általuk háborúba taszított Ukrajnának.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/05/azarov-az-usa-meg-akarta-semmisiteni-az-ukran-katonai-ipari-komplexumot