Görögország leállítja a Xéniosz Zeusz Műveletet, melynek célja az illegális bevándorlás korlátozása és a bűnözés visszaszorítása volt Athénban. A bevándorlásügyért felelős miniszter szerint a migránsok fogadására kialakított központok nem törvényesen működnek, és ott embertelen körülmények vannak. A kormány várhatóan áthelyezi ezeket a központokat, emellett beszüntetik a bevándorló kinézetű személyek véletlenszerű igazoltatását is.
Hídfő.net.ru | Afrikai bevándorló Athénban
Múlt heti hírek szerint a januárban kormányra jutott Sziriza beszünteti a parti őrség közreműködését is a tengeren túlról érkező illegális bevándorlók összefogásában. Korábban a parti őrség tömegével fogta el a görög partoknál megjelenő illegális bevándorlókat, akik később az Európai Unió belső területei felé haladtak tovább.
A kormánykoalíció összeállásakor a Sziriza és a Független Görögök párt egy paktumot kötött, mely szerint a Sziriza támogatja a jobboldal külpolitikai törekvéseit, a jobboldal pedig szavazatával támogatja a baloldali belpolitika lépéseit, kormányzóképessé téve így a Sziriza pártot. A bevándorlás kérdése az utóbbi években az Európai Unió legvitatottabb problémájává vált. Egyelőre úgy tűnik, hogy az új görög kormány azzal kíván erősebb pozíciót szerezni az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, hogy Görögország rászabadítja a bevándorlókat a schengeni övezetre, ha a nyugati hitelezők nem mutatkoznak engedékenynek. A kormány lépése azzal fenyeget, hogy Görögországon keresztül tömegével özönlenek majd Európába a főként észak-afrikai bevándorlók, akik a NATO háborúi miatt romokban heverő országokból menekülnek el.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/05/gorogorszag-raszabaditja-az-illegalis-bevandorlokat-europara