Belgium azt tervezi, hogy hazaszállíttat 200 tonna aranytartalékot, amit még az 1930-as években helyezett el az Egyesült Királyság páncéltermeiben. A helyi média (RTBF) szerint biztonsági okokból egyelőre titokban tartják a hazaszállítás pontos időpontját. A hír szerint 50 katona és egy helikopter kíséri a Belgiumba induló szállítmányt.
Hídfő.net.ru | Belgium fizikai arany
Az értékét tekintve mintegy 7 milliárd dollárt jelentő aranytartalékot 20 méter mélységben, 1 méter vastag falakkal védett páncélteremben őrzik. Ez a raktár egyetlen speciális kulccsal nyitható, amihez nincs másolat. Belgium évente több mint 280000 dollárt fizetett az aranytartalék őrizetéért.
Az utóbbi évek során az európai országok megkezdték aranytartalékaik hazaszállítását (legalábbis bejelentették igényüket erre vonatozóan). Anglia páncéltermeiben az Egyesült Államok és Franciaország aranytartalékait is őrzik, eközben az európai országok többsége az USA területén tartja aranytartalékait, ami kérdéses, hogy valaha is vissza fog-e kerülni a tulajdonoshoz.
2014 novemberétől a Holland Központi Bank 122 tonna aranyat szállított haza az Egyesült Államokból, amit úgy indokoltak, ezen az úton fokoznák a bizalmat arra vonatkozóan, hogy a bank kezelni tudna egy esetleges válsághelyzetet. Hollandia azt is bejelentette, hogy a teljes, fennmaradó aranykészletét hazaszállítja az Egyesült Államokból. Az ország azonban mindeddig nem kapta vissza az aranykészlet fennmaradó részét, és arra vonatkozóan sincsenek adatok, hogy ez mikor fog megtörténni.
Marine Le Pen, a Francia Nemzeti Front vezetője szintén javasolta, hogy Franciaország szállítsa haza teljes, a tengeren túl raktározott aranytartalékát, emellett használják ki az arany árának átmeneti visszaesését, és növeljék az aranytartalék mennyiségét 20%-al.
Németország szintén bejelentette igényét arra vonatkozóan, hogy hazaszállítanák az Egyesült Államokban tárolt aranykészletet. Ezt 2013-ban bejelentették az amerikaiaknak. Az ügyben annyi előrelépés történt, hogy 2014-ben a politikusok megszavazták, mégsem akarják hazaszállítani az Egyesült Államokban tárolt aranykészletet.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/06/belgium-hazaszallittat-200-tonna-aranyat