2015. február 6., péntek

Ankara lemondta részvételét a müncheni konferencián

Lemondta részvételét Törökország a pénteken kezdődő 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) Izrael jelenléte miatt - jelentette be pénteken Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

"Eredetileg úgy terveztük, jelen leszünk a konferencián, a Közel-Keletről szóló kerekasztal-beszélgetésre meghívott izraeli képviselők miatt azonban a távolmaradás mellett döntöttünk" - idézte Cavusoglut az Anadolu török állami hírügynökség.

A tervek szerint a török külügyi tárca vezetője előadást tartott volna a találkozón, ám az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

A hosszú ideig szövetségeseknek számító Törökország és Izrael viszonya 2010 májusa óta az úgynevezett flottilla-ügy miatt mérgesedett el, miután kilenc török állampolgár vesztette életét a gázai övezetbe tartó, segélyeket szállító hajók elleni izraeli támadás során.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azóta többször is erőteljesen bírálta a zsidó államot.

A "biztonságpolitika davosi fórumának" is nevezett tanácskozás péntektől vasárnapig tart a bajor fővárosban. Csaknem 20 állam-, illetve kormányfő, nagyjából 60 védelmi miniszter és külügyminiszter, nemzetközi szervezetek - köztük a NATO - , nemzetközi civil szervezetek - egyebek mellett a Greenpeace és az Amnesty International -, és több tucat nagyvállalat vezetői vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit.


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése