A Demokratikus Koalíció követeli egy Európai Ügyészség felállítását, aminek fennhatósága lenne az Európai Unió tagállamai felett. A radikális atlantista párt ki akarja venni Magyarország kezéből az igazságszolgáltatás jogkörének egy részét, és át akarja adni azt az Európai Uniónak.
Gulyás Balázs, az MSZP volt politikusa, aki tavaly év végén az egyik legnagyobb álcivil tüntetést szervezte, most a radikális atlantista pártok televíziós csatornájának nyilatkozott arról, amit az álcivil tüntetés mögött álló pártok követelnek. Szerinte létre kell hozni az Európai Ügyészséget, aminek az lenne a feladata, hogy ellenőrizze, a tagállamok a megfelelő helyre juttatják-e az uniós forrásokat, és ha nem, akkor az uniós hatóság büntethet is. Tehát egy újabb, nemzetek feletti bíróságot akarnak, ami megbünteti a kormányt. Mindazonáltal túlzás lenne azt kijelenteni, hogy ők akarják: nem az álcivil csoportok, vagy egyes személyek akaratáról van itt szó, hiba lenne feltételezni, hogy ezek az emberek bármit is akarnak. Ők az Európai Uniótól kapnak támogatásokat, azt képviselik, amit Brüsszel a szájukba ad: Brüsszel pedig azt akarja, hogy a magyar kormány a radikális atlantista pártok működtetésére, és az általuk mozgatott álcivil szervezetekre költse a brüsszeli forrásokat. Egy ilyen Európai Ügyészség tehát elvenné Magyarországtól azt a jogot, hogy maga rendelkezzen az uniós források felhasználása felől: ha nem a radikális atlantisták kapják a pénzt, az következetesen korrupciónak lenne nevezve, ami az Európai Ügyészség azonnal büntetne is.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány Ferenc
Eközben az álcivil tüntetések mögött álló párt eképpen fogalmaz: "A Demokratikus Koalíció üdvözli a civilek követelését, amely egybevág a DK törekvéseivel: a DK ugyanis már tavaly tavasszal, 16 pontos Európai Parlamenti választási programjának 4. pontjában javasolta, hogy Európai Ügyészség jöjjön létre a politikai korrupció ellen."
Pusztán véletlen egybeesés lenne, hogy mindenféle civil csoportok olyan dolgokat követelnek, amit a radikális atlantisták is? Nyilvánvalóan nem. Már az álcivil tüntetések kezdetekor egyértelmű volt, hogy ezek nem civilek, és a radikális atlantista pártoknak alárendelve cselekszenek.
A Demokratikus Koalíció szerint "a liberális demokráciának alapvető eleme, hogy a civil társadalom kezdeményezéseit támogassák a politikai pártok és mivel a DK rendelkezik az ehhez szükséges Európai Parlamenti képviselettel, a továbbiakban is mindent meg fog tenni egy erős és független Európai Ügyészség felállításáért." Csakhogy, mint maga a DK alelnöke (Molnár Csaba) is mondta, a párt már jóval korábban, tavaly tavasszal követelte az Európai Ügyészség felállítását. Akkor ezek a "civil" csoportok még nem is léteztek. Tehát nem a párt támogatja egy már létező civil csoport követeléseit, hanem a párt követelt valamit, majd létrehozott látszólag civil csoportokat, hogy azzal saját követeléseit alátámassza. A párt hozta létre őket, hogy azt a látszatot keltsék, Magyarországon valaki támogatja őket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/06/radikalis-atlantistak-brusszel-kezebe-adnak-koltsegvetes-ellenorzeset