A Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás ellen tüntettek az európai gazdák, civilek és a szakszervezetek Brüsszelben. Az uniós negyed épületeit barrikádokkal védték a rendőrök a demonstrálóktól. A tüntetők szerint a vámok lebontása miatt versenyhátrányba kerül majd az európai élelmiszeripar.




- Azért tüntetünk, mert a megállapodás után elárasztja majd a piacot az olcsó amerikai tej és hús. Mi minőségi árut termelünk – mondta egy tüntető.
- Beinjekciózzák a teheneket, hogy azok több tejet adjanak. Ezt addig csinálják, amíg az állat ki nem múlik. És rossz élelmiszer lesz az eredmény – magyarázta egy másik tiltakozó.
A szakszervezetek szerint nem csak a vámok lebontása és a szabványok egységesítése kockázatos. Az éles verseny az európai szociális modellt veszélyezteti majd – állítják.
- Európában a termelés része a mi egészségbiztosításunk, Amerikában mindent privatizáltak, mindenért fizetni kell, így az embereknek nincs hozzáférésük a rendszerhez. Azt szeretnénk, ha nem csak a gazdagok járhatnának iskolába, hanem minden polgár. Ezt jelenti a szolidaritás - mondta egy civil nő.
A múlthét csütörtöki uniós csúcson az EU-s vezetők USA nyomásra kiálltak a szabadkereskedelmi egyezmény mellett. Az unió vezetői és az atlantista világ még 2015 végéig - lehetőleg minél hamarabb - szeretnék tető alá hozni és megkötni a szabadkereskedelmi egyezményt. A szakszervezetek a mostaninál is nagyobb tüntetést ígérnek februárra, amikor a felek ismét tárgyalóasztalhoz ülnek majd Brüsszelben.
Hozzátennénk, hogy az egyezmény azért égető az USA számára, mert a túltermelésen alapuló gazdaságpolitikája tartja fenn a légvár FED-del karöltve a fedezetlen dollár világmonopóliumát és szorít a cipő már nekik, hiszen az Eurázsiai Gazdasági Unió rohamléptekben tapossa el az amerikai fizetőképességet és annak gyazdasági- és világuralmi jogviszonyát. Mellékesen megjegyezzük, hogy valószínűsíthető, hogy ez lesz a 3. nagy háború mozgatórugója, ha Amerika nem mond le "teljhatalmáról"...

Bíró Dalma