Görögországban január 25-én tartják ismét az előrehozott parlamenti választásokat. A baloldali A választási győzelemre esélyes Sziriza párt a legesélyesebb a választási győzelemre a helyi felmérések szerint, aki az újabb megszorítások leállításával kampányol. Elemzők szerint azonban ez nem reális ígéret, hiszen csakmondjuk Németország, vagy más államok állíthatnák le a végrehajtott és hajtandó megszorításokat, de Görögország nem. Hiszen Görögországnak erre nincsen pénze. Tehát ha lenne, akkor leállíthatná ő is és ki is léphetne az euro-övezetből! más elemzők szerint Görögországot egy államcsőd esetén sem kényszeríthetik az euró feladására. Ugyanakkor az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint a tagságot nem lehet visszavonni.
- A szerződés világosan kimondja, az eurózóna tagság visszavonhatatlan, hiszen dirrekt így lett megalkotva az alaptörvénye – mondta a szóvivő. Ez számunkra is megfontolandó kijelentés, ha függetlenedni akarnánk.
A helyzet most teljesen más, mint 2012-ben volt. Hiszen most senki nem akarja távozásra bírni Görögországot, hiszen fejőstehene az EU-nak. Ha Athén meg akarja tartani az eurót, nem kell sok pénzt áldoznia erre. Ez nagy különbség. Ha a görögök azt mondják, hogy nem fizetnek, de szeretnének bentmaradni az eurózónában, a többiek lényegében nem sokat tehetnek ez ellen – mondta egy közgazdász. Német lapok viszont megszellőztették, hogy a berlini kormány nem ellenezné a görögök kilépését az eurózónából.
Tehát nem teljesen világos, hogy akkor ki lehet-e lépni vagy sem törvényesen, úgy, hogy nem ütközik a híres zsidószemléletű nemzetközi jogba?
De nézzük meg a görög helyzetet más szemszögből is.
Az orosz érdekek a Déli Áramlat meghiúsulásával török-görög földrajzi közegbe tolódtak el. Vagyis Oroszországnak érdekében állhat megfinanszírozni a görögök jövőjét a saját energetikai szempontjaiból, mivel közvetve Európa ha akarja ha nem , de energiafüggő. Mégpedig jelenleg orosz energiáé. Tehát akár a görög politikában ez jól is jöhetett - a fent említett Déli Áramlat ügye - , hiszen így meg lehet az a hiányzó pénz a függetlenedésre az USA hátterű EU kizsákmányoló rendszerétől. Az ázsiai gazdaságpolitika jóval kedvezőbb feltételekkel operál  a szemléletmódjából fakadóan, mint az uzsorás Nyugat. És ez a kulcs. Valamint ez lavina-effektust indíthat el a már inkább kilépni szándékozó országok között, és ez az EU felbomlását vetítheti elő. Ez egy újabb ázsiai feltörekvő ellencsapás lenne a rablókapitalista Nyugatra. Nem tudni még azonban, hogy van-e esetleges háttérmegállapodása a Sziríza pártnak Putyinnal, hogy ilyen magabiztosan kampányol az EU ellen.

Mi támogatjuk ezt a harcot!


Gölöncsér Miklós