Az izlandi Parliament Magazine szerint Izland nemsokára visszavonhatja az Európai Unióhoz csatlakozásra vonatkozó, 2009-ben beadott igényletét, ezt a hírt pedig egyenesen a miniszterelnök bejelentésére alapozzák.
Hídfő.net.ru | Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
A Bylgjan helyi rádióban Sigmundur Davíð Gunnlaugsson annak lehetőségéről beszélt, hogy a hatóságok a közeljövőben visszavonják a korábban hivatalosan jelzett csatlakozási szándékot. Ennek pontos dátumát azonban nem említette. Az MBI tanácsadócég szerint a visszalépés részben annak köszönhető, hogy 2014 júliusában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben nem számítanak az Európai Unió bővítésére. Ez azonban nem több mint egy a befektetők megnyugtatását célzó, gazdaságilag korrekt verzió. 2013 májusában Izlandon úgynevezett "euroszkeptikus" (mérsékelt atlantista) kormánykoalíció alakult, ami a csatlakozási tárgyalások befagyasztásához vezetett. Az Európai Unió ugyanis nem volt hajlandó módosítani a halászatra vonatkozó kvótákat, ami lerombolta volna a hazai ipar egy részét.
Izland 2009-ben jelentette be csatlakozási szándékát, miután a csatlakozási tárgyalások elkezdésének megszavazásánál két képviselő hiányzott a parlamentből, így gyakorlatilag két politikuson múlott, hogy megkezdik-e a tárgyalásokat vagy nem (33-28 arányban szavazták meg a tárgyalások megkezdését, 2 távolmaradással). Az Európai Unió tagjelölti státuszt adott Izlandnak, öt másik országgal együtt. Az öt másik ország volt Albánia, Macedónia, Szerbia, Törökország és Montenegró. A hat tagjelölt ország feléről mostanra biztosan tudható, hogy nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/06/izland-megsem-csatlakozik-az-europai-uniohoz