Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jen Psaki kommentálta Francois Hollande azon nyilatkozatát, miszerint az oroszellenes szankciókat vissza kell vonni, amint eredmények láthatóak az ukrán helyzet rendezésében. A szóvivő szerint a közöltek nem ellentétesek a Fehér Ház állásfoglalásával sem. "A kezdetektől fogva ez volt szövetségeseink állásfoglalása."
Hídfő.net.ru | Jen Psaki
A külügyi szóvivő ráadásként köszönetet mondott, amiért az Európai Unió fenntartja az oroszellenes szankciókat, és közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem lát változást Moszkva részéről, így fenntartják a korábban megkezdett szankciós politikát.
Egy nappal ezelőtt a francia államfő egy interjú során kijelentette, hogy az Oroszország elleni szankciókat minél hamarabb meg kell szüntetni. Ennek kapcsán kiemelten fontosnak nevezte, hogy a január 15-én Kazahsztánban tartott találkozón új megállapodás szülessen az ukrán helyzet megoldásáról. A találkozón várhatóan Vlagyimir Putyin orosz államfő, Petro Porosenko ukrán elnök, valamint Francois Hollande és Angela Merkel is részt vesz.
Az előzetes információk alapján a béketárgyalás az amerikaiak kizárásával zajlana. Oroszország azonban nem tartja elfogadhatónak Hollande nyiltkozatát - az Egyesült Oroszország párt frakcióvezető-helyettese szerint a francia elnök nyilatkozata elfogultságot tükröz, mivel az ukrán helyzethez köti az oroszellenes szankciók ügyét, amivel azt a látszatot kelti, hogy Oroszország felelős az Ukrajnában történtekért. Moszkva korábban már jelezte, hogy nincs értelme az amerikaiak bevonása nélkül tárgyalásokat folytatni az ukrán helyzet rendezéséről, mivel amerikai zsoldosok részt vesznek az Ukrajnától elszakadást támogató szerveződések elleni harcban.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/06/amerika-koszonetet-mond-azert-hogy-europa-felszamolja-onmagat