Szíria azzal vádol több vezető amerikai és francia hivatali személyt, hogy illegálisan, vízum nélkül beléptek az ország területére, és ezzel megsértették Szíria szuverenitását. Szíria ENSZ-követének levele szerint többek között John McCain amerikai szenátor, Bernard Kouchner francia külügyminiszter és Peter Galbraith amerikai diplomata lépett be illegálisan az ország területére, és ezzel sértették Szíria függetlenségét, valamint az ENSZ BT Szíriára vonatkozó határozatait.
Bashar Ja'afari ENSZ-követ levele december 30-án íródott, de csak most jutott nyilvánosságra a Reuters hírügynökségen keresztül. Ja'afari arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket azon országokkal szemben, melyek állampolgárai illegálisan Szíria területére léptek.
Bár a szíriai követ eleinte vezető politikusokat és újságírókat említett, a figyelem igen gyorsan John McCain amerikai szenátorra irányult, mivel a másik két politikussal együtt ő több alkalommal is Szíriába utazott, és ott a kormány ellen fegyveres harcot folytató terrorista csoportok vezetőivel folytatott megbeszéléseket.
Hídfő.net.ru | McCain SzíriábanMcCain a szíriai "felkelőkkel", 2013-ban
A követ szerint McCain 2013 szeptemberében, majd 2014 novemberében is illegálisan belépett az országba. A szenátor szóvivője ráadásul korábban be is jelentette, hogy McCain 2013 májusában a szíriai lázadókkal találkozott (a pontos időpont így kérdéses). Az amerikai politikus következetesen azzal kommentálta az ellene felhozott vádakat, hogy az Asszád-rezsimet kevésbé érdekli több mint 200 ezer ember lemészárlása, mint az ő Szíriába tett bátor látogatása. McCain láthatóan igazoltnak tartja, hogy egy független ország területére vízum nélkül lép be és ott az országot destabilizáló fegyveres terrorista csoportokkal találkozik (akik egyébként felelősek a tömeggyilkosságokért).
McCain akkori látogatását még a török külpolitikai fordulat előtt tette, a még hetekkel ezelőtt is szabadon átjárható török-szír határon át, ami egyébként az országba utazó terroristák által rendszeresen használt útvonal. Szíriába lépését követően a Szabad Szíriai Hadsereg nevű terrorista csoport akkori vezetőjével találkozott. A csoport megfeleltethető a ma Iszlám Állam néven ismert terrorista csoportnak, ami modern amerikai fegyverzettel háborút folytat a szíriai és iraki kormány ellen.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/06/mccain-tobb-alkalommal-illegalisan-latogatott-sziriaba