2015. január 19., hétfő

Populista gőzlevezető párttal tartanák az EU-ban Görögországot

Görögország baloldali koalíciója, a Sziriza pártszövetség szóvivője bejelentette, hogy kormányra jutásuk esetén nem lépnek ki az Európai Unióból, de el fogják törölni az előző kormány által hozott megszorító intézkedéseket. "A Sziriza nem tervezi az Európai Unióból vagy az eurozónából való kilépést. A párt kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, hogyan állítsa helyre és építse újjá az országot, ennek első lépéseként pedig szakítani fog a memorandummal és a megszorítások politikájával, szakítani fog a trojka hitelezőivel, és kemény harcot hirdet a szegénység ellen, ami kizárólag a memorandum következménye." Panajotisz Lafazanisz, a párt szóvivője emellett elmondta, hogy az adósságok átstrukturálását és a törlesztés részleges leállítását tervezik.
A Sziriza párt a mérsékelt atlantizmus politikai irányzat képviselője Görögországban; a párt agresszív unióellenes retorikát folytat, de a gyakorlatban soha nem lépnének ki az Európai Unióból. Tevékenységük pusztán gőzlevezetés, mert a görög választók tekintélyes része az euró bevezetése óta elutasítja az uniós tagságot. A mérsékelt atlantizmus görögországi zászlóvivője 2012 júniusában majdnem kormányra jutott, ebben mindössze egy választási csalás akadályozta meg őket. Akkor szintén Görögország kilépését árazta a piac, valamint az európai sajtó figyelmének középpontjában is az athéni történések álltak. A kritikus pillanatban természetesen az uniópárti szervezet jutott kormányra.
A Szirizát jelenleg annyi akadályozza a kormányra jutásban, hogy a szavazatszámláló program soha nem fogja kidobni az ő győzelmüket, ameddig egyértelműen nem foglalnak állást az Európai Unióban maradás mellett. Így a mai nyilatkozat után a Sziriza már esélyes arra, hogy a január 25-én tartandó választásokon kormányra jusson.
Hídfő.net.ru | SzirizaA Sziriza támogatottsága a kormánypárthoz képest - muszáj volt letenni a hűségesküt
Egy mérsékelt atlantista kormánypárttal Görögország igen instabil kormányzatot kap, ami a török, ukrán és magyar példához hasonlóan próbál majd egyensúlyozni a keleti és nyugati hatalmi tömb határán, - és miközben megpróbál kétfelé két arcot mutatni, előrevetíthető, hogy Washington utcára küldi majd a jobboldalt. Ezzel a kormány sikeresen elterelheti a figyelmet az Európai Unióról, hogy ehelyett a bevándorlásról folytatott vitával tematizálja a közéletet.
Tisztán a geopolitikát tekintve az is kijelenthető, hogy Washingtonnak egy radikális baloldali pártra van szüksége Görögországban. Görögországon húzódik majd át az orosz-török gázvezeték, ami Ukrajnát megkerülve fog földgázt szállítani az Európai Unióba. A nyugati hatalomnak emiatt erőteljes zsaroló tényezőre van szüksége, amivel sakkban tarthatja a görög kormányt. Washington egy baloldali párt kormányra juttatásával tudja legkönnyebben kiélezni a politikai feszültséget, és utcára küldeni a befolyása alatt tartott politikai ellenfeleket (pl. jobboldali szervezetek). A bevándorlókkal szembeni utcai agressziótól elhatárolódás, a Brüsszellel a megszorításokról kialakított vita, és a fokozódó terrorfenyegetés mellett pedig sikeresen elfordul a figyelem arról, hogy a párt eredetileg magát az uniós tagságot is ellenezte.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/19/populista-gozlevezeto-parttal-tartanak-az-eu-ban-gorogorszagot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése