2015. január 19., hétfő

Fenyeget vagy blöfföl Moszkva

Olcsó blöff vagy valós fenyegetés volt, amikor a múlt hét végén a Gazprom vezetője közölte az EU bizottsági alelnökévek: 2020-ra teljes mértékben megszünteti az orosz cég az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, ezért Brüsszel sürgősen kezdje meg a török vezetékre való csatlakozás kiépítését.

A Moszkvában tárgyaló Maros Sefcovic bizottsági alelnököt is meglepetésként érte a Gazprom elnök-vezérigazgatójának az a bejelentése, miszerint cége idővel teljesen átirányítja majd az ukrajnai gáztranzitot a török útvonalra, és az EU-nak kell majd gondoskodnia a földgáz görög határról történő elszállításához szükséges infrastruktúra megépítéséről.
Szóvivője szerint hidegzuhanyként érte a Moszkvában tárgyaló Maros Sefcovicot Alekszej Miller Gazprom-vezér nyilatkozata, amiben néhány éven belül kilátásba helyezte a teljes ukrajnai gáztranzit Törökországba, a "Török Áramlatba" történő átirányítását, hozzátéve, hogy az éves szinten 63 milliárd köbméter földgáz török-görög határról történő elszállításáról az Európai Uniónak kell gondoskodnia.

Az EU-ba irányuló orosz földgázszállítás több mint a fele jelenleg Ukrajnán keresztül éri el az Európai Uniót. "A Déli Áramlatot töröltük. A Török Áramlat az egyetlen útvonal annak a 63 milliárd köbméternyi gáznak a leszállítására, ami jelenleg Ukrajnán keresztül halad. Más opciók nincsenek. Értesítettük európai partnereinket erről, és most nekik kell létrehozni a szükséges infrastruktúrát a török-görög határról. Partnereinknek a legjobb esetben is több év áll a rendelkezésükre ennek megvalósítására. Nagyon szűk határidőről van szó. Ahhoz, hogy határidőre elkészüljenek, az új EU-vezetékek építését már ma meg kell kezdeni. Különben ez a gázmennyiség másik piacokon találhat vevőkre" - jelentette ki Alekszej Miller.

Anna-Kaisa Itkonen, az Energia Unióért felelős bizottsági alelnök szóvivője emlékeztetett rá, hogy valami hasonlóról már Putyin orosz elnök is megjegyzést tett decemberben Ankarában, amikor bejelentette, hogy Moszkva az EU ellenállása miatt lefújja a Déli Áramlat nevű gázprojektet. Megfigyelők szerint Moszkva bosszúból terelné át a földgázt az ukrán vezetékekről a török útvonalra, bár bizonyos értelemben a Déli Áramlat is ezt jelentette volna, hiszen azon keresztül nem jött volna új gáz Európába, csupán az ukrajnai tranzitot terelték volna el.

A Bizottság az európai partnerekkel szemben fennálló szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére szólította fel a Gazpromot. A szóvivő közölte, hogy a Bizottság szakértői megvizsgálják az orosz bejelentés és lépés esetleges gazdasági, jogi és szabályozói következményeit. Anna-Kaisa Itkonen arra is felhívta a figyelmet, hogy Szófiában napokon belül összehívják annak a magas szintű csoportnak az első ülését, amelynek felállításáról még decemberben a Déli Áramlatról szóló orosz döntés után határoztak a projektben érintett uniós tagállamok. Bár Magyarország egyedüliként nem írta alá a közös nyilatkozatot, a magas szintű csoport munkájában kész részt venni.

Az energetikai szakértők blöffnek tartják Alekszej Miller fenyegetőzését. Ugyanis az állami energetikai cég tavaly a legkevesebb gázt termelte ki egész létezése alatt, s éppen azért, mert nem tudott többet eladni az energiahordozóból.
A Gazprom évi 150 milliárd köbméternyi szabad kapacitása lehetővé teszi, hogy bármely más irányba szállítson gázt, így Kínába is, de nincs lehetősége arra, hogy az Ukrajnán keresztül Európába továbbított 40 milliárd köbmétert más piacon adja el. Alekszej Miller szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a Gazprom elvileg kész évi több mint 10 milliárd dollárnyi hasznot elveszíteni a Török Áramlat kedvéért.

"Az Európai Unió aligha érdekelt abban, hogy pénzt költsön új gázvezetékekre azért, hogy ugyanazt a gázt megkapja, ami egyébként Ukrajnán keresztül eljut hozzá" - vélte Andrej Poliscsuk, a Raiffeisen bank elemzője. Szerinte az EU az ukrajnai tranzit megtartásában érdekelt politikai okokból is.
Stop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése