2015. január 19., hétfő

A nyugati hitelminősítők hadat üzennek az Eurázsiai Gazdasági Uniónak

A Moody's Investors Service hétfőn leminősítette három nagy orosz hitelintézet hosszú- és rövidtávú besorolását, alig néhány nappal azután, hogy az orosz államkötvény-kötelezettségek besorolását is rontotta. Az újabb listán szerepel Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank, a Vnesekonombank és az Agency for Housing Mortgage Lending OJSC. A Moody's emellett leminősített két örmény bankot is, az Ardsinbankot és az orosz VTB Bank örmény szekcióját.
Hídfő.net.ru | Moody's
Az örmény bankok leminősítése nem gazdasági, hanem politikai folyamatokkal magyarázható: Örményországban sikerült konszenzust elérni a nyugatbarát ellenzékkel, és az ország csatlakozott az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, ahol jelenleg is zajlik az alapító tagállamok bankrendszereinek összehangolása. A nyugati hitelminősítő intézetek a befektetők véleménye és a szakmai értékelések manipulálásával a leminősített ország anyagi mozgásterének csökkentésére törekszenek; a leminősítéssel közvetlen megvonják a forrásokat a kiszemelt országtól, mivel a besorolás lerontása megnehezíti a pénzhez jutást a nemzetközi tőkepiacon. A nyugati hatalmi tömb most elsősorban azon országok anyagi mozgásterét akarja csökkenteni, melyek közelebbi kapcsolatok kiépítésére törekszenek Oroszországgal, - és ebből a szempontból az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai első helyen állnak.
A mai nap az orosz központi bank bejelentette, hogy a Standard & Poor's, Fitch Ratings and Moody's Investors Service közelmúltbéli tevékenysége miatt a nyugati hitelminősítő intézeteket nem tartja szakmailag hitelesnek, értékeléseiket pedig a továbbiakban nem tartja viszonyítási alapnak.
Oroszország és Kína saját hitelminősítő intézetet épít, a Univerzális Hitelminősítő Csoportot, amely várhatóan jövő év elejére a nagy nyugati hitelminősítő intézetek globális konkurenciájává válik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/19/nyugati-hitelminositok-hadat-uzennek-az-eurazsiai-gazdasagi-unionak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése