Éles megosztottságot váltott ki az Európai Parlamentben az Ukrajnával kapcsolatos újabb határozat. Hétfőn a prágai Prvni zpravy hírügynökségnek nyilatkozva Jan Keller EP-képviselő elmondta, hogy amiatt nem írta alá a dokumentumot, mert az a valóságtól elrugaszkodva kezeli az ukrán konfliktust, idealizálja Ukrajnát és démonizálja Oroszországot. Keller szerint elfogadhatatlan a dokumentum megszavazása, mert az nem követel magyarázatot Arszenij Jacenjuk ukrán miniszterelnöktől a korábbi, Berlinben tett kijelentéseire vonatkozóan. Jacenjuk korábban Németországból nyilatkozva kísérletet tett a történelemkönyvek átírására, az ukrán kormányfő szerint ugyanis ő nem fogadja el a második világháború eredményét, mert annak során Ukrajnát megszállták az oroszok.
Hídfő.net.ru | JacenjukÉppen aktuális történelem
Jacenjuk úgy hivatkozik Ukrajnára, mint egy mindig is létező, független államra, amit évszázadokon keresztül megszállás alatt tartottak az oroszok, és ezzel akarja alátámasztani az oroszellenes, háborús retorikát. Kritikusok már korábban is hangot adtak annak, hogy mivel Ukrajna soha nem is létezett a Szovjetunió széthullása előtt (többek közt orosz, lengyel és magyar területekből létrehozott mesterséges állam), Jacenjuk igen veszélyes politikát folytat, és a fasizmus rehabilitálását folytatja Ukrajnában, ami Kijev háborús politikájának fényében minden, Ukrajna területén élő kisebbség számára csak rosszat jelenthet.
Az Európai Parlament határozata nem veszi figyelembe ezt a tendenciát. Mint a cseh képviselő is elmondta, az EP nem veszi figyelembe, hogy Ukrajnában a fasizmus rehabilitálása zajlik, annak érdekében, hogy az ukrán lakosságot az Oroszország elleni háború szolgálatába állítsa. A képviselő emellett arra is felhívta a figyelmet; az EP nem veszi figyelembe, hogy a választások idején Kijevben támadások történtek ellenzéki képviselők ellen, ami tömeges civil megmozdulásokat váltott ki. Kijev ugyanis megfélemlítette az ellenzéket, hogy a háborút támogató politikusok kormányra jutása biztosított legyen, vagyis a választások eredménye megkérdőjelezhető. Az EP nem tiltakozik az ellen sem, hogy az USA mindeközben fegyverrel lássa el Ukrajnát. Az EP nem tiltakozott az ellen sem, hogy a NATO provokatív módon csapatösszevonásokat tart az orosz határ mentén.
Keller szerint ezen felül a nyugati szankciók sem hoztak semmilyen eredményt, és az EP határozata arra kényszeríti az európai országokat, hogy ne vegyék figyelembe saját pozíciójukat az ukrán konfliktusban, ehelyett szavazatukkal kiszolgálják az Egyesült Államok geopolitikai törekvéseit. A képviselő szerint a szankciók mindeddig semmilyen eredményt nem hoztak, és mivel nem hoztak eredményt, ezért nem is eszközök arra, hogy az oroszokat "visszakényszerítsék a tárgyalóasztalhoz". Mivel nincs eredményük, ezért Európa számára tarthatatlan, hogy a semmiért az európai gazdaságot hátráltassák; mindeddig ugyanis az európai gazdaságot sújtotta leginkább a szankciós háború.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/19/az-europai-parlament-idealizalja-ukrajnat-demonizalja-oroszorszagot