Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány a piaci árak csökkenése miatt közel 30 százalékkal kell csökkentse a földgáz fogyasztói árát. A párt azzal vádolja a kormányt, hogy magának tartja a gáz világpiaci árának csökkenéséből adódó profitot, pedig növelhetné a szociális kiadásokat is, ha már lehetősége van rá.
Eközben a kormánypárt közleménye szerint a baloldal - ameddig kormányon volt - a magyarokkal fizettette Európa legmagasabb gázárát. A Fidesz szerint a baloldali kormányok nemhogy nem csökkentették, de háromszorosára emelték a gáz árát, és kormányzásuk alatt egész Európában a magyar családok fizettek legtöbbet a gázért. A kormánypárt közleménye ellenben felhozza, hogy 2013-tól mintegy 25%-al csökkentették a gáz, áram és távhő árát, és ennek köszönhetően több mint 350 milliárd forint maradt a magyar családok zsebében.
Ugyan mi nem éreztünk olyasmit, hogy több maradna a zsebünkben, de a gáz árára minden bizonnyal van olyan megoldás, ami a világpiaci árak csökkenésénél is jobb lehetőséget tartogat a gázárcsökkentésre. Ha Magyarország kilép az Európai Unióból, az Oroszország kezdeményezésére megalapított Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozás után hazánk is belföldi áron jutna hozzá az orosz földgázhoz, amit jelenleg határon kívülről kell megvásárolnunk, mivel az Európai Unió határain belül vagyunk, a gáz pedig az uniós határon kívülről jön.
Hídfő.net.ru | GázcsapMinden nap milliók fizetik a vámköltséget
Kitűnő lehetőség lenne a gázárcsökkentésre, ennek ellenére továbbra is azt láthatjuk, hogy Magyarországon csak és kizárólag atlantista pártok vannak, az eurázsiai átmenet mellett pedig egyik párt sem elkötelezett. A pártok akarnak népszavazást tartani az útdíjtól kezdve a vasárnapi nyitvatartásig mindenről, de az EU-tagságról kiírt azonnali (nem sok év múlva!) népszavazás kérdését kínosan kerülik, mert odáig már nem ér el a póráz.
Pedig vehetnénk határon belülről is a földgázt, és úgy nem a magyar családok fizetnék meg a vámköltséget. Addig pedig minden egyes alkalommal, amikor feltekerjük a fűtést, vagy feltesszük az ételt főni, ugyanazzal a mozdulattal annak a vámköltségét is megfizetjük.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/19/brusszel-miatt-vamot-fizetunk-sajat-otthonunkban