Marco Meyer osztrák újságíró a Contra magazinban megjelent publicisztikája szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok azért fizeti Kijev háborús kiadásait, mert Ukrajnát "olcsó ágyútölteléknek" tartják és akként is kezelik. Meyer szerint az a tény, hogy Kijev komoly pénzügyi gondokkal küzd, nem akadályozta meg a hatóságokat abban, hogy a 2015-ös katonai költségvetést jelentős mértékben növeljék; a militarizálódás mostanra nem csak a gazdaságot érinti, hanem az emberek mindennapi életét is közvetlenül fenyegeti, különösen a mozgósítás újabb hulláma miatt.
Meyer szerint a nemzetközi pénzügyi elit abból a célból fizeti az ukrán kormányt, hogy egy fronton lekössék Oroszországot, és ennek érdekében milliók életét akarják feláldozni. Az osztrák újságíró egyben arra is emlékeztet, hogy a kijevi vezetők illegálisan, puccsal jutottak hatalomra, a Donbassz milícia emiatt nem fogadja el a kijevi kormányt legitimnek. Meyer kifejti, hogy az ukrán parlament jelenleg sem tekinthető legitim hatalomnak, mert a választásokat elcsalták a szólásszabadság sértésével és az ellenzék elhallgattatásával, valamint emlékeztetett arra, hogy mielőtt Porosenkot megválasztották, a többi elnökjelöltet sorban megfenyegettek és többen vissza is léptek az elnök választás előtt.
Hídfő.net.ru | Petro Porosenko
Petro Porosenko december 24-én írta alá a mozgósítás újabb hullámát előíró rendeletet, ami a kárpátaljai magyarságot is közvetlenül fenyegeti, mert a kijevi kormány ezrével sorozza a kárpátaljai fiatalokat, akiket Donbasszba küldenek meghalni. Kijev 2015-ben a GDP 5,2%-át költi katonai kiadásokra. A pénz nagy részét nyugati cégek kapják, és miközben a nyugati fegyvergyártó cégek tovább gazdagodnak, a megvásárolt felszerelésben ukrán és magyar fiatalok halnak meg.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/19/osztrak-ujsagiro-nyugat-olcso-agyutolteleknek-hasznalja-ukrajnat