Szeged – Havonta parkgondozásra 500 ezer, tanácsadásra 440 ezer, reklámra 350 ezer forint megy el a Szegedi Vásár és Piacüzemeltető Kft.-nél. Információnk szerint ezek csak a legkiugróbb számok, amelyekre a revizorok bukkantak.
Parkgondozásra havi 500 ezer forintot, a gázórák leolvasásáért 200 ezret fizet ki havonta a Szegedi Vásár és Piacüzemeltető Kft. Ezek csak a legdurvább szerződések, amelyeket információink szerint az önkormányzati cég az elmúlt négy évben kötött. A városi társaságnál egy hete kezdődött az átvilágítás. A kiszivárgott információk szerint a revizorok egyebek mellett kiderítették azt is, hogy a Mars téri parkolóautomaták működtetéséért havi nettó 990 ezer forintot számláz egy cég a piacnak. Ezen felül pedig még 360 ezerbe kerül a karbantartás és az üzemeltetés.
Az összesen 8 térfigyelő kamera és 3 másik eszköz 33,5 milliós árát a piac egy sajátos lízingszerződés alapján 5 év alatt törleszti. Ez a konstrukció a revizorok szerint szabálytalan. Azt is belefoglalták a megállapodásba, hogy ha a szállítónak hamarabb felmondanak, akkor is ki kell fizetni neki a teljes futamidőre járó pénzt. Hasonló szerződés született a 13 millió forintos tűzvédelmi jelzőrendszerről; azért 5 év alatt összesen 35 millió forintot utalnak, ami 40-50 százalékos kamatnak felel meg. Az ISO-minősítéssel is akadtak furcsaságok: miután az egyik cég elkészítette, a másik negyedévente 450 ezerért újra auditálta. Reklámra havi 350 ezer forintot fordítottak.
A gázóra-leolvasásra nyáron szerződött cégnek tavaly mindössze 620 ezer forint bevétele volt, vagyis idén, a sorsa jobbra fordultával három hónap alatt megkeresi a korábbi egész éves bevételét. A tulajdonosi háttere egy másik cégvezetéssel mutat átfedést, azzal, amelyik havi 120 ezerért vállalta a kispiacok karbantartását. Az őrzés-védelmet ellátó alvállalkozó is biztosra megy; a szerződésében kikötötték, hogy felmondás esetén 4 havi díjat követelhet titoktartás fejében.
A kiszivárgott adatok szerint a Mars téri piacnál gázóra-leolvasón és parkgondozón kívül tanácsadónak legjobb lenni: a havi 353 ezret kereső ügyvezetőt havi 440 ezerért látja el tanácsokkal.
Kerestük Erdei Péter ügyvezető igazgatót, de az átvilágítás lezártáig nem kívánt nyilatkozni a szerződésekről. Részeredményről nem hallott sem a revizoroktól, sem a városvezetéstől. Arról sincs információja, hogy a cégnél vagy az élén változás lenne a közeljövőben. Botka László polgármester pénteken sajtótájékoztatót tart az önkormányzati cégeket érintő változásokról.
(Dombai Tünde)