Az offenzíva jellegű manőverező háború súlyos, a lövészárok háborúkra emlékeztető helységharcba ment át az elmúlt időszakban. Mindkét oldal jelentett veszteségeket, bár az ukrán adatok erősen kozmetikázottak a napi -1-2 halottal és sebesülttel, a valóságban ennél jelentősen nagyobb veszteségeket szenvednek. Napi szinten 15-20 halottal számolhatnak, de volt nap, hogy 150 ukrán esett el. A milícia napi szinten 10 milicista halálát tartja reális átlagnak - köszönhetően a jobb helyismeretnek, kisebbek a veszteségeik.
Az elmúlt napokban a legádázabb harcok Debalcevo környékén zajlottak. A városból nagy erőkkel támadják a környező településeket, a milícia több harcosa életét vesztette a támadásokban. A harcokban kilőttek számos ukrán tankot, BMP és BTR harcjárműveket, légvédelmi eszközökkel felszerelt teherautót. Debalcevotól észak-nyugatra, ahol a várost a bekerítés fenyegette a minszki megállapodás előtt, a milícia megállapodásban rögzített visszavonulását kihasználva az ukránok kiszélesíteni igyekeznek a katlan bejáratát. Itt szintén tüzérséggel és nagy erőkkel támadják a környező településeket.

Lugansz környékén némileg nyugodtabb nap telt el, köszönhetően annak, hogy több "grad" köteléket semmisítettek meg, valamint az ukrán tüzérséget lőtték a milícia tüzérei. Ennek hatására jelentősen csökkent a várost támadó eszközök száma, de jutott még így is erő a város lövetésére. A "Bahmutka" nevű csatatér (Lugnszkból nyugati irányba kivezető autópálya) a mai napig az egyik legjelentősebb háborús gócpont. A milícia jelentős számú egységet semmisített meg, de folyamatosan özönlik az utánpótlás Harkovból és Szlavjanszk felől. Meddig fognak kitartani a felhalmozott tartalékok, nem tudni, de pillanatnyilag teljes frontos támadásban vannak az ukrán erők. Itt mégis védekezni kényszerülnek.
Mariupolból a hírek szerint özönlik ki a lakosság. Előzőleg arról jöttek hírek, hogy az ukránok mindent aláaknáztak, hogy elhagyják a várost, de ez eddig nem történt meg. A lakosság azonban valami okból elkezdte elhagyni a várost, és a kivezető főútvonalakon rengeteg jármű torlódott össze.
Eközben azonban a német sajtóban megjelent egy cikk, amely szerint a civil szervezetek jelentése erős háborús kedv visszaesést jelez. A Deutsche Welle rádió-televízió ukrajnai megbízottja szerint a háború támogatottsága jelentősen megfogyatkozott a lakosság körében, ami kihat a katonák harci kedvére is. A civil adománygyűjtő akciók sorra kudarcba fulladnak, a lakosság nem akar küldeni a fronton harcolóknak semmit. Vagy nincs mit, vagy nincs miből, vagy önmagában a háború már nem érdekli. Amíg az eddigi akciókban kamionszámra gyűlt össze a ruha, élelmiszer, tisztálkodószer, most egy-két teherautóra valót is alig lehet összegyűjteni. Ezt pedig érzékelik a fronton harcolók is, ami miatt romlik a katonák morálja. A morális állapotok romlása pedig meglátszik a katonák teljesítményén is. Ilyen erejű tüzérségi támogatás mellett ekkora harcjármű állománnyal, amelyet a tűzszünetet kihasználva a kormány összegyűjtött, eddig sokkal nagyobb sikereket értek el offenzívák formájában.


http://www.hidfo.net/2014/11/14/gyilkos-helysegharcok-uj-oroszorszag-teruleten