Az Institute of International Finance nevű nemzetközi banki szervezet szerint az ukrán gazdaság szabadesésben van, azonnal 10-15 milliárd dollárnyi segélyre lenne szükség az immár 10 milliárd dollár alá apadt devizatartalék feltöltésére. Jövő év végére a reál GDP visszaesés a 20 százalékot is elérheti.
zuh
A valutaalap szakértői, élükön a bolgár Nikolaj Georgievvel, kedden érkeztek kéthetes tárgyalásokra Kijevbe. Feladatuk egyebek között az lesz, hogy felmérjék az ukrán gazdaság állapotát és ellenőrizzék a Kijev által vállalt intézkedések végrehajtását.
A hrivnya árfolyama tavaly ősz óta meredeken esik. Novemberben még 8,2 hrivnyát kellett adni egy dollárért, szerdán pedig 15,75 hrivnyában állapította meg a dollár középárfolyamát a központi bank. A jegybank fut az események után és másfél százalékponttal 14 százalékra emelte alapkamatát szerdán a gyorsuló infláció miatt. A központi bank bevallotta, hogy minden erőfeszítés dacára romlanak a makrogazdasági mutatók. Ukrajna hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,1, a másodikban 4,6, a harmadikban pedig 5,1 százalékkal zsugorodott.

https://balrad.wordpress.com/2014/11/14/gazdasag-szabadesesben/