Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén ismét csak kölcsönös vádak hangzottak el, a tanácskozást összehívó Egyesült Államok maga is elismerte, hogy nincsenek bizonyítékai a délkelet-ukrajnai orosz invázióról. Ami biztos: mind a szeparatisták, mind a kormánycsapatok újabb háborúra készülnek.
A várakozásoknak megfelelőn eredménytelenül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának sorrendben 26. Ukrajnával foglalkozó ülése. Samantha Power, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete elismételte a NATO európai főparancsnoka, Philip Breedlove által felhozott vádakat, miszerint orosz katonai konvojok érkeztek Délkelet-Ukrajnába. Orosz kollégája, Alekszandr Pankin szerint azonban a Nyugat újabb propaganda-színjátékáról van szó, ahogy korábban, most sincs bizonyíték a csapatmozgásokra. Sőt éppen Kijev az, amely folyamatosan ágyútűz alatt tartja a szeparatisták által ellenőrzött Donyecket, a kormánycsapatok felelősek a múlt héten meggyilkolt két futballozó fiú haláláért is. Ráadásul Ukrajna szabadon vásárol fegyvert Nyugaton. Az ellentétek miatt Washingtonban fel sem merült, hogy bármilyen határozattervezetet nyújtson be a Biztonsági Tanács elé. Moszkva és Washington között ma csak a „kézfogás diplomáciájánál” tartanak. Erre utal az is, hogy miután Vlagyimir Putyin és Barack Obama is csak néhány mondatot váltott Pekingben, tegnap az orosz elnöknél „békülékenyebbnek” tartott kormányfő, Dmitrij Medvegyev is megelégedett a kölcsönös üdvözléssel a Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (ASEAN) országainak értekezletén.
Egyébként az „orosz invázióról” szóló vád a jelek szerint tényleg ingatag lábakon áll. Jen Psaki, a Fehér Ház külügyi szóvivője kénytelen volt elismerni, hogy semmilyen kézzelfogható bizonyítékai nincsenek az orosz csapatmozgásról, ugyanakkor megerősítette, hogy az „értesülések” erre utalnak.
lég
Az amerikai diplomatát az újságírók többször is arról kérdezték, hogy véleménye szerint Kijev megszegi-e minszki fegyverszüneti megállapodást Donyeck lövetésével? Psaki először azt mondta, hogy Ukrajnának joga van, hogy saját területén cselekedjen, majd finomítva közölte, hogy semmi ilyesmiről nem tud.
Nem mutatott be bizonyítékokat az EBESZ képviselője sem, fényképfelvételek csak arról vannak, hogy az orosz-ukrán határ keleti részén fokozódott a csapatok mozgása. Ezt Moszkva sem tagadja, szerinte az ukrajnai helyzet rosszabbodása megköveteli az erősítést. Ami tény: mind a felkelők, mind a kormányerők a minszki „békemegállapodást” semmibe véve tankokat, nehéztüzérséget vonnak össze a „fegyverszüneti övezetbe”. Persze mindkét fél „szükséges válaszlépésekről” beszél.
(Máté T. Gyula)
Bal-Rad komm: Nem találják az orosz hadsereg alakulatait Donbasszban sehol, pedig minden nap lát Kijevből Liszenko legalább egy páncélos hadosztályt! Amely éppen Kijev ellen fenekedik. Pedig ha minden értesülés helytálló lenne, Donbasszban már egy tűt sem lehetne leejeti. Az csakis orosz tankra, vagy desszantosra esne.
Az EBESZ meg ott kukkol a határon, de semmi nem akad lencsevégre!
Pedig ott kell hogy legyenek! Olyan nincs hogy nincsenek! Azok meg amelyek a határ közelében vannak, azok mit keresnek ott? Menjenek az Ural mögé!