Jose Manuel Garic-Margallo, spanyol külügyminiszter bejelentése szerint a közeljövőben elismerhetik a független palesztin államot, ha nincs más mód a tárgyalási folyamat helyreállítására. "Elismerjük Palesztinát független országként, ha azt látjuk, hogy az Izrael és Palesztina közt zajló tárgyalások holtpontra jutottak". A külügyminiszter megjegyezte, hogy ez a lépés elősegítheti a tárgyalási folyamat folytatását, mert a palesztin képviseletek egy nemzetközileg elismert független ország képviseleteként az izraeli féllel egyenrangúként tárgyalhatnak. Azonban azt is kiemelte, hogy Palesztina csak akkor válhat életképes országgá, ha egyben Izraellel is megállapodásra jut, rendezik a határokat és a menekült-kérdést.
A Spanyol Szocialista Munkáspárt korábban bejelentette, hogy Spanyolország a közeljövőben el kell ismerje a független palesztin államot. Ha a kormány ezt nem teszi meg, a munkáspárt fokozott nyomást fog gyakorolni rá ezügyben.

Az izraeli államot a múlt század elején a korábbi Palesztina földjeinek felvásárlásával és kiterjedt nemzetközi lobbi segítségével alapította meg a cionista mozgalom. Izrael egyoldalú kikiáltása óta a korábbi Palesztina területén puha és kemény eszközökkel egyaránt folytatott etnikai tisztogatás zajlik, hogy a felvásárolt területeken kikiáltott Izrael kizárólagos zsidó nemzetállammá válhasson. Izrael a független zsidó állam kikiáltása után több területszerző háborút is folytatott, az újonnan elfoglalt területeken azóta is erőltetett ütemben zajlanak a lakótelep építések, ahová kizárólag zsidó telepesek költöznek be (a kormány így akarja biztosítani az ország nemzetállam jellegét). A cionista kormány "puha" eszközei közé tartozik az a gyakorlat is, hogy a betelepítendő területeken a palesztin településeket eldózerolják, a lakóházakat erőszakkal elbontják arra hivatkozva, hogy azokra az állam nem adott ki építési engedélyt (Izrael még nem is létezett, mikor ezek a települések létrejöttek, így értelemszerűen építési engedélyt se adhatott). Az eldózerolt falvak lakosai jobb híján menekülttáborokba kerülnek, vagy az elgettósított Gázai övezetbe.
Izrael tengeri és szárazföldi blokád alatt tartja a Gázai övezetet, ahol néhány évente újabb háborúval lerombolják a közműhálózatot és szociális létesítményeket, amit utána nemzetközi segélyekből kell újjáépíteni.
A palesztin szervezetek a Gázai övezeten és Ciszjordánián felül azokon a területeken akarják elismertetni a palesztin államot, amit Izrael az 1967-es háború után foglalt el. Ez a korábbi Palesztina területének töredéke, a nyugati országok ezeken a területeken se ismerik el a független palesztin államot.
2014. október 30-án Svédország külügyminisztériuma bejelentette, hogy elismeri a független Palesztinát. Margot Wallström külügyminiszter a Dagens Nyheter napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a független palesztin állam elismerésével hozzájárulhatnak a régió problémáinak megoldásához, mert a térségi politikát az utóbbi időben csak a pusztítás és feszültségkeltés jellemezte. "Egyesek azt mondják, ez a döntés túl korán lett meghozva. Én attól tartok, inkább túl későn." Wallström szerint ez a kérdés 2009-ben lett volna aktuális, amikor az Európai Unió tagállamai kifejezték, készen állnak a független Palesztina elismerésére. Mindez azonban nem történt meg, így Svédország a hosszas és érthetetlen késlekedés láttán élére áll ennek a folyamatnak.
"Készen állunk kitaposni az utat. Reméljük, mások is követik majd ezt a döntést." A politikus kifejtette, hogy a független államiság abból a szempontból fontos, mert így az izraeli fél kénytelen egyenlő félként kezelni tárgyalópartnerét. Mindez idáig nem történt meg, ami a tárgyalási folyamat teljes leállásához vezetett.


http://www.hidfo.net/2014/11/14/spanyolorszag-elismerheti-fuggetlen-palesztinat