Az elmúlt napokban "viszonylagos" nyugalom volt Ukrajnában a frontokon - az elmúlt három napban mégis több halálos kimenetelű összecsapás volt. Mindkét fél igyekszik stabilizálni jelenlegi állásait; az ukránok több helyen támadtak tankokkal, illetve a milícia a tűzszünet hirtelensége miatt sok helyen nem tudta stabilizálni gyorsan megszerzett állásait és feladta azokat.
Luganszk környékén észak-keleti irányból próbált az ukrán hadsereg többször betörni, mivel itt vesztette el a legjelentősebb stratégiai magaslatot, amelyről Luganszk könnyen belőhető. Ezt a pontot próbálták többször visszaszerezni - sikertelenül. Sőt, a milícia ellenlökései hatására több települést elvesztettek, a milícia tankokat és csapatszállítókat zsákmányolt a hadseregtől.
Debalcevó jelenleg a legforróbb pont a háború helyszínei közül. Itt az ukrán és az újorosz hadsereg elit alakulatai néznek farkasszemet. Folyamatos az egymás állásainak lövése a városon kívülről. Kisebb összecsapások vannak, a milícia beküzdötte magát a városba, hogy ne adjon könnyű célpontot az ukrán tüzérségnek. Itt jelenleg megmerevedett a front, de az ukránok folyamatosan próbálnak komoly technikát bejuttatni az észak-nyugati autópályán keresztül. Ezt azonban a milícia már képes belőni, több konvojt semmisítettek meg az elmúlt napokban.
Donyeck városa folyamatos tüzérségi tűz alatt áll. Az elmúlt napokban 30 civil halt meg a belövésektől. A tűzszünet ellenére szinte egyetlen pillanatra sem állt meg a város lövése. A hadsereg többször próbált meg a reptérre bejutni, hogy utánpótlást vigyen, - a milícia szerint volt olyan konvoj, amely sikerrel bejutott, de nagy veszteségekkel. Azonban több konvojt teljesen felszámoltak, a hadsereg veszteségei itt voltak a legnagyobbak az elmúlt napokban. Nagyjából 40 járművet lőttek ki, a személyzet és a sofőrök legtöbb esetben meghaltak.
Veszteségek
A Minszkben megkötött tűzszünet a legrosszabbkor érte a milícia egységeit, az offenzív műveletek kellős közepén. Így a milíciának nem sikerült megerősítenie állásait sok helyen, és nem sikerült kihasználni a "vadászatot" (vagyis a visszavonuló ellenség a legjobb célpont). Emiatt Marjupolt bekerítő egységeiket visszavonták, és most csak keleti irányból állnak a város határában. A várostól északra az ukrán hadsereg egy betörést hajtott végre, a milícia itt is visszavonult, mert védelme nem volt kiépítve. Visszahúzódtak a tartható területekre. Észak-Nyugaton a milícia csapatai elérték Szeverodonyecket, de a város határában nyílt területen állomásozó alakulatok visszavonultak. A tűzszünet értelmében nem tudták megtámadni a várost, viszont a városban állomásozó ukrán tüzérségnek kitűnő célpontot nyújtottak. Inkább visszavonultak.
Hídő.net | DNR területe a tűzszünet előttDNR területe a tűzszünet előtt.
Az elmúlt napokban mindét fél készült. A donbasszi katonai vezetők információik alapján egyöntetűen állítják, a tűzszünetet kihasználva Kijev még nagyobb offenzívára készül, mint 3 hónappal ezelőtt. A térképeken látható, hogy az első elbukott offenzíva eredményeképpen a DNR területe ma kétszer akkora, mint eredetileg volt (még akkor is, ha az elmúlt napokban egyes pontokon visszavonultak).
Hídfő.net | A zsoldosokkal és nyugati hadotechnikával megerősített ukrán egységek támadása a tűzszünet alatt.A zsoldosokkal és nyugati haditechnikával megerősített ukrán egységek támadása a tűzszünet alatt.
A második offenzívára feltételezhetően a rendelkezésre álló időt kihasználva sokkal jobban felkészülnek. Azt is hozzá kell tenni, hogy Moszkva folyamatos tiltakozása ellenére a NATO országokból számolatlanul özönlik a fegyver a kijevi junta haderejébe. Amerikai terepjárók, lengyel, spanyol, román rakétás egységek, cseh gyártmányú tüzérségi eszközök, T72-es tankok kitudja hány országból, Odesszában Leopárd ketteseket rakodnak ki. Harkov repülőterére a NATO országbeli repülőkön özönlik a fegyver. Itt lencsevégre kaptak magyar C130 repülőgépet is, amire a magyar Honvédelmi Minisztérium annyit nyilatkozott, hogy "reptéri vontatókat adtak el". Emellett napi 3-4 USA gép, több lengyel, spanyol és egyéb NATO országbeli repülő landol a harkovi reptéren. Beszámolók szerint hatalmas külföldön gyártott páncélos egység gyűlt már össze Harkov mellett, többek véleménye szerint ez lesz a kiindulópontja az offenzívának. Katonai szakértők úgy vélik, hogy Kijev egyetlen hatalmas támadással akarja megdönteni a DNR egységét, és szétzúzni katonai erejét. Nagyon kevés ideje maradt hátra, mivel ezt a lépést még a hideg beállta előtt végre kell hajtania, hogy legyen tárgyalási alapja Moszkvával szemben. Már csak egyetlen kérdés maradt ezzel kapcsolatosan. Mit lép Moszkva, amikor az újabb offenzíva kiteljesedik.


http://www.hidfo.net/2014/09/17/ukran-front-kijev-ujabb-kiterjedt-offenzivara-keszul