A nagykövet azt állítja, hogy nem szankciókat, hanem reakciót várnak Brüsszeltől. Egy ilyen reakció viszont minden bizonnyal a magyar kormány megrovását jelentené, esetleg kényszerítő lépéseket. A norvég kormány "aggódik" amiatt, hogy a "független civil szektort támadás érte" Magyarországon, mert ez "szembemegy az európai értékekkel". Ugyanakkor a nagykövet korábban egy interjúban azt is kijelentette, hogy a Norvég Civil Alap forrásai nem magyar, hanem norvég közpénzek - utalván arra, hogy emiatt nem Magyarország, hanem Norvégia civiljeinek hatókörébe tartozik rendelkezni a pénzek felhasználása felől.
Norvégia előszeretettel támogat Magyarországon és a térségi országokban olyan csoportosulásokat, melyek lépései összhangban vannak Norvégia európai gázpiacon betöltött szerepével. Ennek jegyében jelentős anyagi támogatásban részesülnek olyan civil szervezetek, melyek alternatív energiaforrásokat népszerűsítenek, vagy az orosz energiaforrások importja ellen kampányolnak. Norvégiának érdekében áll az ilyen szervezetek támogatása, mert a konkurencia akadályoztatásával javíthatja saját pozícióit az európai gázpiacon.
A Norvég Alap támogatásai nem egy esetben olyan "civil szervezetekhez" folynak be, melyekben a pénzek elosztásáért felelős pozíciót tölt be valamelyik magyarországi párt tagja, vagyis a "civil" források összefonódnak a politikai érdekérvényesítéssel. A közelmúltban az LMP kapcsán jutottak nyilvánosságra ilyen összefonódások, nem véletlen, hogy az LMP aktívan lobbizik az orosz energiaimport ellen és folytat "ökopolitikát", vagyis népszerűsíti a megújuló energiaforrásokat.
Hídfő.net | Norvégia civiljeiKelet vagy nyugat? - Ők inkább észak.
Miközben Norvégia a konkurencia piaci terjeszkedését akadályoztató pártokat pénzel civil szervezeteken keresztül, nyilvánosságra jutott, hogy az Európai Unió orosz energiaforrásoktól függetlenítése esetén a norvég energetikai cégek jutnának extra profithoz - Norvégia az oroszellenes szankcióháború kezdetén jelezte, hogy néhány év után - a kitermelés fokozásával  - az Európai Unió gázfelhasználásának mintegy 40%-át fedezni tudná.
Mindez alapjaiban hitelteleníti az LMP és egyes civil szervezetek "ökopolitikáját". A Norvég Alap pénzelosztásának szorosabb ellenőrzése mindössze arra vezethető vissza, hogy a kormány döntött az orosz energiaforrások mellett. Mindez súlyosan sérti Norvégia piaci érdekeit, ezért nyomásgyakorlással igyekszenek megvédeni saját "civiljeiket" - Magyarországon is.

http://www.hidfo.net/2014/09/17/norvegia-sajat-magyarorszagi-civiljeit-vedelmezi