Putyin nem ugrik rá...

Egyedül a (cion)világ ellen? - Higgadtan!

Az orosz elnök a minap azt nyilatkozta, hogy Oroszország (nem fog azonnal) válaszolni a Nyugati szankciókra, csak akkor, amikor már ez átgondolt, és csak ha azok (orosz ellen-szankciók) a hazai termelők érdekeit szolgálják, azok javára. Most azonnal Oroszország nem fog válaszolni, vicsorogni - mondta el az orosz elnök. A kormány azonban dolgozik a kérdésen - tette hozzá.
"Ha a kormány arra a következtetésre jut, hogy bizonyos lépések megfelelnek a saját gazdaságunk érdekeinek, akkor azonnal végrehajtjuk. De csak mutogatni a szívósságunkat, vicsorogni és attól csak kárt szenvedni - nos, azt nem fogjuk meglépni" - mondotta el Putyin. Azaz nem engedni magát gazdasági centrifugába helyezni.
Ami a konkrét intézkedéseket illeti, azok egyenlőre még nincsenek teljes mértékig, tökéletes részletességében kielemezve. "az, hogy milyen fajta válaszlépések lehetségesek, és egyáltalában a nép érdekeit szem előtt tartva, lehetségesek e - ezt engedjék meg a kormánynak keresztülgondolni és ajánlásokat tenni" - mondta az elnök.
"A szankciós politika mindig bizonyos károkat okoz, azoknak is, akik használják ezt az eszközt. És ez a mostani sem kivétel, ami Oroszország ellenében lett meghozva. Mi tudjuk, ismerjük azokat a számadatokat, azokat a veszteségeket, amiket az Európai Unió és az USA vállalatai elszenvedni kénytelenek Oroszország a saját oroszellenes szankcióiktól és az arra eddig adott válaszoktól - de amint elmondtuk már hasonló esetekben: ez nem a mi választásunk"
Az új szankciókat kommentálván, melyek szeptember 12.-én kerültek bevezetésre - és mi is beszámoltunk róla - az EU által, Putyin elmondta "furcsán néznek ki". A Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO) csúcstalálkozójának végén, melyet Dushanbe-ban rendeztek csütörtök-pénteken, Putyin elmondta a riportereknek, hogy "furcsának" találja a döntést, hogy a Nyugat újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen, abban az időben, mikor a békefolyamat Ukrajnában elkezdődött. Putyin szerint, van pár ember, akik nem szeretik a tényt, a tudatot, annak tudatát, hogy a békefolyamat Ukrajnában elkezdődött.
"A békefolyamat elkezdődött, és a véleményem szerint egy lehetőség tűnt fel ebben a folyamatban annak elérésére , hogy politikai eszközökkel rendezést érjünk el, legalább átmenetileg" - mondta el.
"Még azt sem értem, mihez kapcsolódnak ezek a szankciók. Talán valakik nem szeretik annak a gondolatát, hogy a békefolyamatok elkezdődtek." Putyin azt is hangsúlyozta, hogy például a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökét feltenni az EU-s "feketelistára" nélkülöz minden logikát. Először is nem valószínű, hogy Alexander Zakharchenko mostanában szeretne az EU-ba utazni, másodszor pedig ő pontosan hogy a békefolyamat aktív résztvevője, lévén a minszki csúcson vele állapodott meg Pjotr Poroshenko ukrán elnök a békéről.
"A Nyugati partnereink és Ukrán partnereink egyaránt ragaszkodtak hozzá, hogy az önmaguk által kikiáltott köztársaságok (Donyeck , Luhanszk) vezetőinek részt kell venniük a béketárgyalásokon. Ők kérték ezt, és mi megpróbáltuk elintézni velük, hogy ez megtörténjen. De aztán ők (az EU) erre felteszik Alexander Zakharchenko-t a "feketelistára" - most akkor ez egy újabb kísérelt a békefolyamat kisiklatására? Mi ez? Ebben semmi logika nincs." - mondotta Putyin.


Komment a cikkhez – szubjektív vélemény –
Miről van itt szó? Az EU hangosan beharangozza, hogy „jönnek az új szankciók, jaj lesz Oroszországnak” – erre kitesz egy olyan listát ,amivel gyakorlatilag már megint elenyésző kárt okoz az orosz gazdaságnak, de saját magát, pontosabban cégeit elvágja egy rakás jól jövedelmező üzlettől.

Mit tesz erre Putyin? Azonnal nekik támad, visszük, visszarúg? Nem mert opportunista módon, hideg fejjel gondolkodik, nem hagyja magát felültetni a provokációknak, nem hagyja magát belerángatni egy gazdasági-háborúba ami – mint egy centrifuga a vizes ruhával- pénzt vonhatna ki az országa gazdaságának zsebéből .

Ehelyett gőzerővel építi a keleti szövetségeit: a Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO) és a Vámunió gazdasági – politikai blokkjait- mert nem elvekre játszik, hanem a nép jólétére és a lassú de biztos építkezésre. Illetve nem hónapokra és évekre játszik, mint az EU óvodás szintű vezetői, hanem évtizedekre és birodalmakra.

Mindenki számított most valamilyen forrófejű orosz válaszra: légtérzár, európai autó import- bann, stb. Amivel a saját zsebéből, a saját gazdaságából is pénzt szórna ki gyakorlatilag a semmire. Mit tett ez az ember: Hideg fejjel követi az érdekeit és az országa érdekeit. A keserű pilulát néha le kell nyelni, nem mindig jó út, ha hagyjuk magunkat belerángatni egy „balhéba”.

Szerintünk Putyin most vizsgázott le Machiavelli- ből jelesre. Ez egy matt. Nem elfogultságból, csak puszta logika alapján: ez egy zseniális húzás. Látszik a különbség az "államférfi" és a "politikus" között. Míg az előbbire 1OO év távlatából is emlékeznek ,az utóbbira 1O év múlva se nagyon. Lehet kisgyerek módjára "durcáskodni" és ugrálni, mint az EU döntéshozói, de lehet logika alapján, érdek-követően is játszani, habár utóbbi esetben az érzelmi alapokat a politikai döntéshozás során ki kell zárni. Valaki a saját országa érdekeit szolgálja, valaki meg nem.

Ez a lépés egyszerűen egy stratégiai mestervágás.


Gölöncsér Miklós