Zaporizzsja polgármestere, Alekszander Shin irodájából kiszivárgott információk alapján amint Új-Oroszország hadereje megfelelő közelségbe ér Zaporizzsja városhoz (megyeszékhely egyben), kikiáltják a Kijevtől független köztársaságot Zaporizzsjai Népi Köztársaság néven. A polgármester különféle közösségi oldalakon és csatornákon szervezi az embereket, és a gyűjtést az kikiáltandó köztársaság részére.
Egy Alekszander Shinhez közel álló zaporizzsjai médiaügynökség elkészítette az új zászló tervét, valamint a polgármester elrendelte zászlók varrását és hímzését. A varrodai dolgozók a megrendelés idejére 500 hrivnya béremelést kapnak. A megrendelést három műszakban kell ledolgozni a hírek szerint, tehát éjjel-nappal mennek a varrógépek.
Zaporizzsjai Népi Köztársaság zászlaja a kikerült hírek szerint.Zaporizzsjai Népi Köztársaság zászlaja a kikerült hírek szerint.
Ezzel egy időben Kijevben fémkohászok kezdtek el pént gyűjteni a Zaporizzsjai Népi Köztársaság számára, amikor ukránok rájuk hívták a helyi rendőrséget, a beszámolók szerint a rendőrök nem foglalkoztak az üggyel.
Zaporizzsja híres a kozák múltjáról, továbbá az 1770-es években épített erődjéről, amit egy orosz tábornokról, Alekszandr Golicin-ról neveztek el. A város jelentős fém- és vegyiparral rendelkezik, az öregebbek még emlékezhetnek a Zaporozsec autómárkára, ami a városról lett elnevezve. A város eredeti orosz neve Zaporozsje, ezt változtaták meg Zaporizzsja-ra az ukrán hatóságok 1991-ben.

http://www.hidfo.net/2014/09/17/ujabb-megye-keszul-kivalni-ukrajnabol