Euro-atlanti elkötelezettsége miatt hiányolja Martonyit a Galamus csoport nevű szabadkőműves szerveződés, aki szerintük értékalapú külpolitikát folytatott, és vélhetően "komolyan is gondolta" az euro-atlanti elköteleződést, szemben az Orbán-kormány új külügyérével.
Bauer Tamás kifejezetten aggasztónak tartja, hogy a kormány Szijjártót teszi meg külügyminiszterré, ahogyan azt is, hogy kormány "szakít az értékalapú külpolitikával". A szabadkőművesek szerint Martonyi külpolitikájának "etnikai alapú nacionalizmusát" pusztán amiatt lehetett elfogadni, mert emellett teljes mértékben elkötelezett volt a nyugat mellett. Ugyanakkor Szijjártóval kapcsolatban már kifogásaik vannak, elsősorban amiatt, mert Orbán bejelentette, hogy az új magyar külügy "nem érték, hanem érdek mentén" politizál majd.
Mint a fentiek is mutatják, Orbán bejelentése -véletlenül vagy szándékosan- azt a következményt vonta maga után, hogy a radikális atlantisták a nyugat kiszolgálására tudnak hivatkozni mint "értékre", a nyugati érdekkel össze nem egyeztethető külpolitikát pedig az értékek hiányaként tudják meghatározni. A Galamus csoport azonban nem elégedett meg azzal, hogy Orbán szavai alapján a nyugathoz az értéket, a nem-nyugathoz az értéktelent akarja társítani.
Bauer Tamás, ellenzéki szabadkőműves
Vélhetően tisztában vannak azzal, hogy a nyugat szót a többség nem az értékkel társítja, mert a fenti fejtegetés mellett Bauer egy erőtlen, személyi alapú lejáratási kísérletet kezdett az új külügyminiszter személye ellen. "A győri önkormányzatban, amelyben képviselő volt, támogatást szerzett egy sportegyesületnek, ő maga pedig egy éven át a sportegyesület autójával közlekedett – egészen addig, amíg a dolog ki nem derült. Rengeteg közpénzt zsebelt be így, de a kis kellemetlenségből nem lett komoly botrány, a sajtó hagyta az ügyet elaludni." Mivel a személyeskedés többnyire akkor kerül elő, amikor valaki nem tud szakmai alapú kritikát megfogalmazni, így még valami olyasmit is hozzátett Bauer, hogy Szijjártó már a későbbi fideszes generációhoz tartozik, nem ismeri a "demokratikus értékeket", mert akkor lépett be a pártba, amikor az már csak hatalmi harcok színhelye volt. "Ahogy a főnöke, úgy ő sem beszél értékalapú külpolitikáról. Nem, ő a két lábon álló külpolitikát vallja, ahol a nyugati demokráciák lennének az egyik, a keleti önkényuralmak pedig a másik láb. Hogy melyik lábbal köti össze őket közös gondolkodás, az eléggé nyilvánvaló. Orbán mai külpolitikájához, melyben a Nyugat csak mint pénzcsap játszik szerepet, Martonyi és Németh már nem illene, ezért került a helyükre Szijjártó."
A Galamus csoport szerint fél lábon állva jobb volt, a nyugat az értéket képviseli, és a nyugati érdek kiszolgálása mellett akár olyan dolgok felett is "szemet lehet hunyni", mint az etnikai alapú nacionalizmus. Mindez feltételezi, hogy számukra a nyugat kiszolgálása az elsődleges érték, minden más csak alárendelt tényező lehet. Kijevben éppen ez az értéksorrend működött akkor, amikor a demokratikus eszmény fontosságát felülírta a nyugati érdek, és felfegyverezték az ukrán szélsőjobboldalt.
Érdekes kísérletnek lehetünk szemtanúi. Sikerül-e a radikális atlantistáknak elérnie azt, hogy a közvélemény a nyugatról mint értékről beszéljen? Minden bizonnyal nem sikerül. Erre garancia az elmúlt 25 év, - privatizációval, munkanélküliséggel, elöregedéssel, kivándorlással, liberalizmussal, reménytelenséggel és buzifelvonulással. Van azonban valami szándékosan cinkos összekacsintás abban, ahogyan a kormány és a Galamus csoport beszél a nyugatról. Az értéktelentől távolodást az értékek megtagadásának nevezik mindketten, az értékekhez közeledést pedig érdeknek. Az alapvető értékek ma már csak olyan országok politikájában lelhetőek fel, melyekre Orbán Viktor csak mint másik lábra hivatkozik, amin állni akar. Ezeket az értékeket pedig nem képviselheti se az, aki értéktelennek nevezi, se az, aki érdeknek. Az érték maga válogatja meg, ki az, aki szolgálhatja, ez nem politikai érzék vagy jó helyezkedés kérdése.


http://www.hidfo.net/2014/09/24/ujra-atpolitizalodik-szabadkomuvesseg-galamus-csoport-az-ertekek-definialasaba-kezdett