Hídfő.net | Hamid KarzaiHamid Karzai
Hamid Karzai, Afganisztán leköszönő elnöke szerint az Egyesült Államok pusztán a saját érdekei miatt támadta meg Afganisztánt 2001-ben, és valójában soha nem akart békét a régióban. Karzai 2001-től volt az ország elnöke, szerinte "Amennyiben az Egyesült Államok és Pakisztán tényleg békét szeretne Afganisztánban, ennek semmi nem állná az útját. Az afgán háború más nagyhatalmak célját szolgálja, ebből más államok profitálnak. Az afgánok pusztán áldozati bárányok ebben a játszmában."
Karzai figyelmeztette továbbá az új kormányt, hogy "legyenek rendkívül óvatosak" az Egyesült Államokkal szemben. Karzai megköszönte továbbá a segítséget az Afganisztánt szerinte kiemelten segítő országoknak, úgy mint Kína, Németország, India, Irán, Japán, Szaúd-Arábia, Dél-Korea és Törökország.
A választáson induló másik két jelölt, Ashraf Ghani és ellenfele Abudullah Abdullah egy hatalom-megosztási szerződés kötöttek, amivel Ashraf Ghani lesz az új elnök, de Abudullah Abdullah miniszterelnöki feladatokat fog ellátni - ez a poszt korábban nem létezett Afganisztánban.

http://www.hidfo.net/2014/09/24/afganisztan-lekoszono-elnoke-az-egyesult-allamokat-hibaztatja