Magyarország területén az első világháború korszakából 130, a másodikéból pedig 1030 szovjet emlékmű vagy katonai temetkezési hely van – derül ki a honvédelmi miniszter válaszból, amelyet a jobbikos Sneider Tamás kérdésére adott írásban. Az áthelyezésüket csak az illetékes önkormányzatok kezdeményezhetik Hende Csaba szerint.
A Jobbik országgyűlési képviselője azt kérdezte Hende Csabától, hogy hány szovjet emlékmű van az országban, és mi a kormány terve ezekkel: a köztereken hagyják vagy pedig eltávolítják ezeket.
A honvédelmi miniszter válaszában emlékeztetett, hogy a második világháború idején sokszor a települések központi részén jelöltek ki tömegsírokat, amelyeken obeliszkeket állítottak. Ennek is köszönhető, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az adott helyen katonai temető vagy csak emlékmű van.
A legtöbb köztéri építmény alatt valószínűleg elesett katonák maradványai vannak, de erről nincsenek hiteles információk – tette hozzá.
Hende Csaba jelezte, hogy az első és a második világháború idejéből összesen 1160 ilyen emlékmű vagy temetkezési hely van az országban. A honvédelmi tárca minden lehetséges támogatást megad az ilyen emlékművek vagy temetők áthelyezéséhez, de ilyen eljárás kezdeményezésére csak az illetékes önkormányzatok jogosultak – derül ki a válaszból.
(HVG)