2014. szeptember 24., szerda

Nukleáris modernizáció Amerikában

Barack Obama második ciklusa alatt megkezdte a lassan elavulttá váló nukleáris fegyverek és erőművek felújítását.

Barack Obama, aki 2008-as kampányában még a nukleáris leszerelés mellett emelte fel a hangját, 2014-re igazi nukleáris modernizációs hullámot indított el az Egyesült Államokban, új atomerőművek átadásával és növekvő nukleáris védelmi költségtervezettel. A The New York Times megkérdezte Gary Samore-t, Obama volt nukleáris tanácsadóját is, aki a változás fő okaként Putyin ukrajnai behatolását említette, ami mellett az egyoldalú leszerelés értelmetlennek hatna. A sors fintora, hogy Obama 2009-es Nobel díját a Díjkiosztó Bizottság többek között Obama nukleáris leszereléssel kapcsolatos munkájáért ítélte oda az amerikai elnöknek - ami a 2008-as amerikai-orosz leszerelési paktumban csúcsosodott ki.
Kattintson és nézzen szét az Egyesült Államokban!

A támogatók - többek között az Amerikai Légierő - szerint a nukleáris fegyverkészlet felújításával nem lehet késlekedni. A Légierő vezérkari főnöke szerint itt az ideje, hogy az Egyesült Államok azzá a nukleáris erővé váljon, amire a nemzetnek szüksége van. A jelenlegi hosszú hatótávolságú bombázók közül például a legismertebb B-52-t 1962-ben kezdték használni, és még mindig rendszeresítve van – a Légierő szerint félő, hogy ilyen hosszú időn át tartó használat mellett az USA lemarad az ellenségei légvédelmi rendszereihez képest, és elveszti támadási képességét. Az Obama-adminisztráció a maga részéről a fegyverek felújítását elengedhetetlennek tartja a fegyverarzenál méretének csökkentéséhez.

A nukleáris arzenál felújítása nem lesz olcsó. Becslések szerint 2014-2023 között 335 milliárd dollárból fogják tudni fenntartani, illetve a modern kori követeleményeknek megfelelő szinten tartani a stratégiai nukleáris triádot (a hosszú hatótávolságú rendszereket: a nukleáris tengeralattjárókat, az interkontinentális ballisztikus rakétákat és a hosszú hatótávolságú bombázókat); az USA azon képességét, hogy nukleáris fegyvereket légi úton vigyen az óceánon át, valamint ebből fizetnék a nukleáris laboratóriumokat is.

Németth Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése