Ukrajna európai uniós csatlakozásával az ország számára elérhetetlenné válnak a korábbi források, - mivel Kijev a tavaly év végén kezdődő atlantista puccs óta nem fizet az orosz Gazpromnak, július óta tudni lehet, hogy Ukrajnában idén nem lesz fűtés. A nyugati országok nem képesek megoldani ezt a problémát, mivel Európa ugyanabból a forrásból veszi a gázt, aminek Kijev nem fizet, az Egyesült Államokban pedig még az amerikai politikusok sem gondolják komolyan, hogy cseppfolyós földgáz exporttal fedezni tudnák Európa gázfelhasználását.
Az ukrán Naftogaz vezérigazgató-helyettese ma bejelentette, hogy még idén döntést hoznak egy újabb gázár-emelésről. Az ipari és lakossági fogyasztók ugyanannyit fognak fizetni a földgázért, ami előre láthatóan mintegy négyszeres gázáremelést jelent. Alekszandr Todujcsuk elmondása szerint erről már megállapodtak az energiaügyi minisztériummal is. Pénteken Berlinben újrakezdődnek a tárgyalások az orosz gáz áráról. Valószínűsíthető, hogy Kijev még a tél kezdete előtt újra orosz gázt fog venni, és a fogyasztókra fogják terhelni nem csak a magasabb árakat, de a puccs óta ki nem fizetett földgáz árát is. A Gazprom ugyanis korábban közölte már a kijevi kormánnyal; készen állnak a gázexport újraindítására, de ennek feltétele, hogy Kijev rendezze minden, eddig fennálló tartozását, valamint el kell fogadnia, hogy a gázárakra már nem érvényes az a kedvezmény, amit a Janukovics-rendszer idején Ukrajna kapott.
A minszki tárgyalássorozaton felmerült, hogy Kijev jóval olcsóbban juthatna gázhoz abban az esetben, ha az eurázsiai vámunió tagja lenne. Ebben az esetben az import földgázt nem terhelné a vám költsége, ami az Európai Unió és a posztszovjet vámunió határán egyébként ráterhelésre kerül. Ukrajna amiatt kell többet fizessen a gázért, mert az európai uniós csatlakozással Moszkva nem egyszerűen Ukrajnába, hanem az Európai Unióba ad el gázt, amire más szabályozás vonatkozik.
Az ukránok tehát az EU-csatlakozás árát fizetik meg a négyszeres gázáremeléssel. Nem valószínű, hogy a munkanélküliség, a homoszexuális propaganda és a fiatalok elvándorlása megér majd annyit az ukrán átlagpolgárnak, hogy hosszú távon négyszeres gázszámlát fizessen érte.


http://www.hidfo.net/2014/09/24/negyszeres-gazarat-hozott-az-europai-unio