Hazajönni vagy maradni?
Mit jelent magyar diáknak lenni Londonban?
Hogy lehet oda kikerülni és ott helytállni?
Mennyi pénz kell hozzá?


alondondiak.jpg

Londonban tanuló magyar diákok meséltek felvételiről, ami nincs, elköltözésről, nehézségekről, egy az itthonitól sok mindenben különböző oktatási szemléletről és saját kilátásaikról.
Londonban ma már több száz magyar fiatal tanul. Számuk növekedésével párhuzamosan, az elődök által kitaposott úton, egyre könnyebb bekerülni egy-egy jó egyetemre – legalábbis ma már könnyű információkat szerezni a lehetőségekről, nehézségekről. Minden brit felsőoktatási intézménynek van például magyar hallgatói szervezete, amely szívesen ad tájékoztatást a leendő társaknak. Négy különböző londoni egyetem magyar diákjával, a helyi magyar hallgatói szervezetek vezetőivel beszélgettünk, mielőtt visszautaztak volna a következő szemeszterre.
Azért persze pénz nélkül nehéz elkezdeni a londoni tanulmányokat, súlyos fontokba kerül ugyanis a megélhetés. A lakhatás (első évfolyamon általában a kollégium, később inkább a több diák által bérelt lakás a jellemző), a közlekedés, az étel-ital (mindenki saját magára főz, ez a legolcsóbb) és az egyéb költségek. Sok helyen – éttermekben, kávézókban, boltokban – van viszont diákkedvezmény.
Több egyetem rászorultsági alapon 3-3,5 ezer font vissza nem térítendő támogatást ad a megélhetés segítésére. Akad olyan is, aki a különböző ösztöndíjakból például több mint 11 ezer fontot(!) szed össze egy tanévben.
Felvételi vizsga általában nincs. Van viszont vaskos – az általunk megkérdezett hallgatók egyetemein évente 9 ezer fontra (mintegy 3 millió forintra) rúgó – tandíj. Ez azonban nem lehet akadály, mert minden uniós állampolgár jelentkezhet angol diákhitelre. Ez nem egészen ugyanazt jelenti, mint az – állítólag az angol rendszerről is másolt – magyar. Az angol állam által meghitelezett tandíjat ugyanis csak akkor kell elkezdeni törleszteni, ha a volt diák a munkaerő-piaci karrierjében elér egy bizonyos szintet (körülbelül 24 ezer fontos fizetést, de ez szakmafüggő). És akkor is csak a 24 ezer font fölötti sáv kilenc százalékát kell törlesztenie. Ráadásul 20 év után elévül a hitel. Erre aspirálni persze igazi magyar mentalitást tükröz...
A diákközösség kifejezetten jó Londonban. „Van egy 50-60 fős magyar diáktársaság. Rendszeresen összejárunk, valamelyikünknél kéthetente házibulit tartunk. Vannak új barátok, jönnek külföldiek is. De van egy jó erős magyar mag. Nagy biztonságot ad, hogy van, akit fel tudunk hívni a saját anyanyelvünkön, ha bármi problémánk akad" - mondja egy kint tanuló diáklány.
A nem diák londoni magyar közösségekkel viszont nem nagyon van kapcsolatuk. Úgy látják, „szigetekként” élnek kint a magyarok, van számos ilyen Facebook-csoport, de valódi kapcsolat nincs köztük. „Esetleg egy-egy Quimby vagy Kiscsillag-koncert és hasonló nagy események hoznak össze több száz magyart egy helyre.” Pedig sok honfitársunk van kint. „Ha elmegyünk egy kávézóba, étterembe, McDonald's-ba, vigyázni kell, mit mondunk, mert mindenütt vannak magyarok.”
A nagy kérdés az, hogyan képzelik a jövőt a kint tanuló magyar egyetemisták. Hazajönnek egyszer, vagy örökre kint maradnak?
Ez mindannyiuknak már most nagyon is valós dilemma - mondja egy másik magyar fiú. Ő a következő 5-10 évét inkább külföldön képzeli el. „Nem vagyok ellene, hogy hazajöjjek, de kint több a lehetőség.”
Egy másik, mint mondja, ha hazajön is, csak olyan helyre megy el dogozni, „ahonnan, ha bármilyen – családi, munkahelyi, gazdasági, politikai – okból úgy döntök, könnyen tovább tudok állni”. A lány nagyon örülne, ha olyan lehetőségek várnák, amik miatt megérné hazajönnie. „Ráférne az országra, hogy a külföldön tanult diákok hazajöjjenek, és behozzák azt a nyitott szemléletet, amit kint megtanultak. Ehhez persze tömegesen kellene hazajönni.”
Egy harmadik fiatalember is bekapcsolódik, neki már kész tervei vannak. „Nem azon gondolkodom, hogy Budapest vagy London, hanem hogy mit akarok csinálni. A testvéremmel egy művészeti vállalkozást szeretnék beindítani. Lehet, hogy kint egyszerűbb ezt megcsinálni, de nem zárom ki, hogy Budapestre tesszük a székhelyünk.”

Összegzés;
Az aggasztó méreteket öltött kivándorlási hullámot mindenesetre nagyon szomorúan látják. Emlékeztetnek, hogy Bulgáriában a 90-es években az értelmiség legjava ment ki Nyugatra, és azóta sem tért haza. Nem maradt senki, aki az országot tisztességesen tudta volna irányítani. És egyelőre nem lát most Magyarországon olyan politikai-gazdasági trendeket, amik egy ehhez hasonló forgatókönyv ellen hatnának.

„El kéne hitetni az emberekkel, hogy ha hazajönnek, akkor van perspektíva.
Sokan jönnének haza, ha látnák, hogy van miért.
Ez az, ami hiányzik. Itt egyelőre bezárulnak a lehetőségek.”


Bíró Dalma összeállítása