2014. szeptember 2., kedd

Oroszország a NATO bővítése és az ukrán válság miatt módosítja katonai doktrínáját

Oroszország módosítja katonai doktrínáját, és ebben a NATO bővítése és az ukrán válság is közrejátszik - közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács egyik vezetője a Ria Novosztyi hírügynökséggel.

Mihail Popov a szeptember 2-án, kedden megjelent terjedelmes interjúban azt mondta, hogy a módosításra elsősorban az úgynevezett arab tavasz, a szíriai fegyveres konfliktus és az ukrán helyzet miatt megjelent új katonai veszélyek miatt van szükség. Oroszországban a jelenleg is hatályban lévő katonapolitikai irányelveket 2010-ben fogadták el. Popov közölte, hogy a dokumentum záró fejezetében szerepel az utalás, miszerint a külső katonai veszélyeztetettség jellegének megváltozása esetén a doktrína tartalma is módosulhat. Az új orosz katonapolitikai irányelveket az év végéig tervezik kialakítani.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárhelyettese az elképzelés módosítását indokolva Oroszországot érintő külső katonai veszélynek nevezte a NATO katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határhoz. Ez alatt a katonai szervezetbe való újabb tagok felvételét is értette, utalva Ukrajna törekvéseire. Ezt elfogadhatatlannak nevezte. Popov szerint egyre világosabbá válik az Egyesült Államok és a NATO-tagállamok törekvése a hadászati támadóképesség növelésére az amerikai rakétavédelmi rendszer európai fejlesztése révén, amely Moszkva szerint ugyancsak veszélyt jelent Oroszország biztonságára.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács tisztviselője úgy vélte, hogy Moszkva és a NATO között nem sikerült egyenlőségen alapuló párbeszédet kialakítani. Szerinte Oroszországtól folyton egyoldalú engedményeket várnak partnerei a nemzetközi kapcsolatok számos kérdésében. Itt tért ki az ukrán válságra és közölte, hogy „egyáltalán nem elfogulatlanul határozzák meg (a NATO-ban) Oroszország szerepét az ukrajnai eseményekben, és ennek megfelelően helytelen következtetéseket vonnak le és nem megfelelő lépéseket tesznek”. Mihail Popov nehezményezte, hogy szerinte Oroszország ellen példa nélkül álló propaganda hadjárat folyik, amelyben országát céltudatosan ellenségnek, a Kreml politikai irányvonalát pedig NATO-ellenesnek tüntetik fel.

Az orosz tisztviselő csütörtökön kezdődő walesi NATO-csúccsal kapcsolatosan kifejtette, hogy a szervezet egyesített erői harckészültségének fokozására, a NATO hosszú távú kelet-európai jelenlétének növelésére, a baltikumi államokban lévő kontingens komoly megerősítésére vonatkozó tervek mind arra utalnak, hogy az Egyesült Államok és a NATO vezetése folytatja az Oroszországgal meglévő kapcsolatok kiélezését célzó politikáját. Az orosz illetékes elmondta: a megújítandó orosz katonai doktrína része lesz az is, hogy a műszaki eljárásokat tekintve függetlenné váljanak a hadászati és más fegyverzetek gyártásában, és kiváltsák a külföldi, (például Ukrajnában előállított) fegyverzeteket, alkatrészeket.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése