Vlagyimir Putyin és Zhang Gaoli
Vlagyimir Putyin és Zhang Gaoli is jelen voltak az ünnepségen. – Fotó: China daily
(Erre az Unió is rögtön pumpálni kezdte a gázt Ukrajnába)
“Szeptember elsején este a kelet-szibériai Jakutszk városában kezdetét vette a kínai-orosz Keleti Útvonal földgázvezeték építése, mikor az oroszországi látogatáson tartózkodó Zhang Gaoli kínai miniszterelnök-helyettes és Vlagyimir Putyin orosz elnök megtekintette az első acélhengerek összehegesztését” – adta hírül diadalmas tudósításában a CRI.
“A földgázmezőkről zenés kísérettel sugárzott élő video-közvetítés töltötte be a hatalmas képernyőket a tágas átmeneti létesítményben. Az ünnepségre mintegy 500 kínai és orosz vendég gyűlt össze az usz-katyini földgázmezőn Jakutszk mellett.
Zhang és Putyin a pódiumról tartott beszédet a tömegnek, a ceremóniát egész Oroszországban élőben közvetítették.
Zhang kiemelte, hogy a kínai-orosz földgázvezeték keleti útvonala már a második szárazföldi energiaszállító hálózat Kína és Oroszország között. Ez egy új és fontos baráti és kooperációs kötelék a két ország között, a kínai-orosz kapcsolatok újgenerációs fejlesztéseinek egyik nagyszerű gyümölcse.
Ennek a vezetéknek a megépítése és üzemeltetése, folytatta a kínai miniszterelnök-helyettes, biztonságos és megbízható tiszta energiát fog biztosítani Kína gazdasági fejlődéséhez, illetve hosszú távú stabil piacot a gazdag orosz földgázforrások számára. A vezeték ugyanakkor hatalmas jelentőséggel bír Északkelet-Kína hagyományos ipari bázisa és Oroszország távol-keleti fejlesztései számára egyaránt.
Kína kész arra, hogy Oroszországgal karöltve átfogó módon hívja életre ezt az óriási stratégiai jelentőségű projektet azért, hogy a jótéteményeiben mindkét ország népe részesülhessen számtalan nemzedéken át, tette hozzá Zhang.
Putyin megköszönte Xi Jinping kínai elnök a kínai-orosz földgázvezeték létrejöttének érdekében tett személyes erőfeszítéseit, hangsúlyozva, hogy a vezeték jelenleg a világ legnagyobb építkezési vállalkozása. Oroszország szorosan együttműködik majd a kínai oldallal, hogy szavatolja, az építkezés az ütemtervnek megfelelően zajlik. Az orosz elnök hozzátette: jelenleg roppant magas szintű a kínai-orosz együttműködés, Oroszország pedig készen áll arra, hogy folyamatosan tágítsa Kínával a kooperáció kereteit az energia mellett egyéb területeken is.
A Kínai Országos Petróleum Vállalat (CNPC) és az orosz Gazprom szerződése értelmében Oroszország 2018-tól kezdve évi 38 milliárd köbméter földgázt exportál majd Kínába 30 éven át. A közös vezeték hivatalosan „Szibéria motorjának” elkeresztelt orosz részét a Gazprom építi majd meg összesen 55 milliárd amerikai dollárért.”
Nagyon úgy néz ki a dolog, hogy a elkövetkezendő időben, – Kínának bőven áll majd rendelkezésére energia a gazdaságának erőteljes fejlesztéséhez, – miközben Európa egyre inkább szűkölködni fog, – az Amerikát kiszolgáló rövidlátó politikája következtében.
Közben az uniós média nagy hangon bejelentette, hogy már Szlovákia is megkezdte a gáz szállítását Ukrajnának, – fennen hangoztatva; “Így már Ukrajna független lehet az orosz gáztól.”
Ez persze a szokásos átverések egyike, – hiszen vajon honnan is van az a szlovák gáz?
Fico, Jacenyuk, Borchardt
Fico, Jacenyuk és Borchardt közös erőlködése. – Fotó: MTI
Majd jön az máshonnan is, mondta az üzembe helyezési ünnepségen Klaus-Dieter Borchardt, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságának belső energiapiacért felelős igazgatója, például Norvégiából, Venezuelából, Amerikából. – Így kezdte: majd.
Az üzembe helyezési ceremónián ott volt Robert Fico szlovák és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök is.
Arról persze szó nem esett, hogy ezért kinek és mennyit is fizetnek az ukránok?
Források: Kínai Nemzetközi Rádió – Euronews – Fotók: China daily, MTI