Képtalálat a következőre: „imf kép”

Ukrajnának több milliárd dollárnyi további támogatásra lesz szüksége, ha elhúzódnak a harcok az ukrán kormánycsapatok és az Oroszország támogatását élvező kormányellenes erők közt - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közölt új jelentésében. Az IMF áprilisban döntött úgy, hogy 17 milliárd dollár támogatást ad Ukrajnának, de a szervezet jelentése szerint még így is komoly kockázatok fenyegetik az ukrán gazdaságot. Az IMF szerint a keleten folyó harcok befolyásolták Ukrajna folyó fizetési mérlegét, az ukrán gazdasági aktivitás alakulását és a költségvetésben szereplő tervek kivitelezését. Elmondható, hogy az ország keleti részében jobban csökken a gazdasági aktivitás, mint Ukrajna többi régiójában.
A jelentés szerint az ukrán bankszektornak a korábban vártnál nagyobb pénzkivonással kell megküzdenie, növekszik az infláció, és az ukrán hrivnya a vártnál jobban gyengült a külföldi devizákkal szemben. Az IMF segélycsomagjáért cserébe vállalt idei célkitűzések közül néhány teljesíthetetlen lesz, ezért az IMF engedélyez pár eltérést, de később szükség lesz az elmaradások pótlására - figyelmeztet az IMF. A jelentés szerint az egész IMF-program sikere azon múlik, hogy a következő hónapokban enyhülnek-e az Ukrajna keleti felében zajló harcok, de az ukrán bruttó hazai termék még ebben az esetben is 6,5 százalékkal csökken 2014-ben. Piaci elemzők szerint folytatódnak a harcok, így ennél nagyobb recesszióval kell számolni.
A legrosszabb forgatókönyv szerint 2015-ben se szűnnek meg a harcok Ukrajna területén, az IMF számításai szerint ekkor további 19 milliárd dollárnyi támogatásra lesz szüksége Kijevnek 2015 végéig. Ha nem oldódik meg a gázszállítási vita Oroszországgal, az tovább növelheti az ukrán gazdaság terheit. A jelenleg zajló IMF segélyprogram következő részletét, nagyjából 2,7 milliárd dollárt, december közepén kaphatja meg Ukrajna.

Gölöncsér Miklós