A háború, a bombázások, a közeli családtagok halála súlyos traumákat okoz Gázában a gyerekeknek. Az enklávé legnagyobb kórházában civil szervezetek segítségével a testi sérüléseken túl a lelki károkat is igyekeznek kezelni.
- A gyerekek alvászavarokkal küzdenek. Nem könnyű nekik egyedül elaludni, sokuknak rémálmai vannak. Nagyon hiányoznak nekik a szüleik – mondta a Reutersnek Hasszan Ziada pszichológus.
Már a sebesült gyerekek bizalmának elnyeréséhez is komoly munkára van szükség, és ez még csak a rehabilitációs eljárás kezdete. A komoly pszichológiai munka később kezdődik.
Azok a gyerekek is lelki segítségre szorulnak, akik pusztán szemtanúi voltak a háború pusztításának. Az ő igényeikre is figyelnek ebben a számukra fenntartott iskolában.
- Álmomban látom az elpusztult házunkat, és olyankor sikítok. Azután az anyukám felébred, és azt mondja, nyugodjak meg, ne aggódjak – mondta az iskolában élő egyik kislány, Rabíd Hamuda.
Csoportterápia

A gázai övezetben az ENSZ becslései szerint négyszázezer gyerek szorul pszichológiai gondozásra, ezek óvatos számok. Így terjed a zsidóterror nemzedékről nemzedékre....
De talán a mi dédszüleink, nagyszüleink tudnának mesélni róla még a rákosista "békeidőkből" is.... hát még a zsidóbolsevik '45-ös morális erőszakról!

Várhegyi Kálmán