Az olasz Res Publica Furlane civil szervezet népszavazást szervez Olaszország észak-keleti tartománya, Friuli függetlenedésének megszavazására. Az októberre szervezett referendumot a Veneto tartományban rendezett online népszavazás mintájára valósítanák meg, végeredményként pedig egy alternatív parlamentet választanak meg a Rómától függetlenedő Friuli Köztársaságnak.
A referendumot népszerűsítő egyik szervező, Adriano Biason több helyi médiának is interjút adott, az Európai Unió azonban úgy tűnik, újabb médiacsendet tart ezügyben, ahogy a Veneto régióba történtek kapcsán is tette. A szervező elmondása szerint folyamatban van a szavazás lebonyolításához szükséges bázis kiépítése, sorban jelentkeznek a független Friuli Köztársaságot támogató vállalatok, aki anyagi támogatást biztosítanak a referendum lebonyolításához. Elmondása szerint a szavazásra használt online platform már készen áll, de azt októberig nem teszik hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.
A szervező szerint a referendum október elsejétől fog tartani, és október 31-ig a válaszadóknak több kérdésben kell majd véleményt nyilvánítaniuk. Végül egy alternatív kormányt állítanak fel közvetlen népszavazással, ami a függetlenséget támogató vállalatokkal le tudja bonyolítani a Rómától elszakadást.

Adriano elmondása szerint jelenleg folyamatban van egy eszközrendszer kiépítése, amivel a szervezési nehézségek ellenére is 2% alá tudják szorítani a leadott érvénytelen szavazatok számát. Róma nem támogatja a referendum megtartását, ezért van szükség magánvállalatok bevonására és a népszavazás online szervezésére - a hatóságok így nem tudják fizikai agresszióval megakadályozni, hogy az emberek leadják a szavazataikat. A referendum megvalósításához a régió minden választásra jogosult lakosa egy személyre szabott kódot fog kapni, amivel leadhatja szavazatát az e célra létrehozott online szavazófelületen.
A Friuliai Front függetenségi mozgalmat jelenleg az Olaszország északi régióinak függetlenedését népszerűsítő Északi Front országos párt támogatja. A párt korábban már segített egy másik népszavazás megszervezésében is. Idén március 23-án a Veneto tartomány mintegy 3,8 millió lakosa vett részt egy ehhez hasonló online referendumon, amin 89%-os többséggel megszavazták a Rómától függetlenedést és a független Velencei Köztársaság kikiáltását. A referendumon arról is megkérdezték a szavazókat, hogy továbbra is akarnak-e az Európai Unió és a NATO tagja maradni, ahol a válaszadók közel fele az Európai Unió és NATO elhagyása mellett döntött. Az európai média teljes médiacsenddel rendezte le a sikeres referendumot. A venetoi népszavazást nem hozták le a hírekben, majd a referendum lebonyolítását követően a hatóságok őrizetbe vették a függetlenségi mozgalom 24 szervezőjét, akik azóta is börtönben ülnek.
A Friuliban tartott népszavazáson a választók szintén szavazhatnak az Európai Unióból és NATO-ból való kilépésről, ezért az európai média ezt a referendumot is elhallgatja. Az Európai Unióban az embereknek nincs demokratikus módon lehetősége arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket az EU-tagságról. Hazánk szintén egy olyan választási törvénnyel csatlakozott az Európai Unióhoz, ami szerint elég a választásra jogosultak 25%-ának megjelenése a népszavazáson. Magyarország EU-csatlakozása előtt a szavazók kevesebb mint 50%-a jelent meg a népszavazáson, a politikusok ennek elenére behúzták hazánkat a nyugati hatalmi tömbbe.


http://www.hidfo.net/2014/08/16/ujabb-tartomany-szakad-le-olaszorszagrol