Spanyol önkéntesek érkeztek a Donyecki Népi Köztársaság védelmére, - a Mateo Cartarega és Rafael Munoz által vezetett csoportok a napokban elérték Donyeck térségét, hogy csatlakozzanak a fasiszta Nemzeti Gárda alakulatai ellen folytatott harcokhoz. A spanyol önkénteseket a milícia a Vosztok zászlóaljhoz rendelte, ami egyben a térség légvédelmét is ellátja.
A 22 éves Mateo Cartarega elmondása szerint számára az Odesszában történt tragédia jelentette a fordulópontot, amikor a neonáci Jobb Szektor tagjainak köszönhetően több mint 40 civil tüntető élve égett el egy épületben, amibe a baseball-ütőkkel felfegyverzett jobb szektorosok beterelték őket. Mateo azt mondta, akkor döntött arról, hogy nem hajlandó többé elviselni a nyugati fasizmus barbárságát és Ukrajnába utazik, hogy harcoljon a megszállókkal szemben. Az általa vezetett alakulat számára egy "No pasarán" feliratú zászló készült, amit a harctéren maguknál fognak tartani.

A média szerint a Mateo által szervezett spanyol önkéntesek a Kommunista Párt ifjúsági tagozatában kezdték, mindannyian aggodalommal figyelték a nyugati országok agresszív gyarmatosító tevékenységét. Többen önkéntes munkákat vállaltak az ifjúsági szervezet keretén belül, de végül úgy látták, hogy ez a fajta érdekérvényesítés vakvágányon jár és közvetlen kell cselekedniük nem csak a donyecki civilek, hanem minden ország békés polgárainak érdekében. A Kommunista Párt ifjúsági tagozatában elkezdték toborozni a hasonlóan gondolkodó fiatalokat, végül július 23-án repültek Ukrajnába. A csoport 2-3 emberenként érkezett, többen autóval utaztak egészen a dél-keleti régiókig.
Mateo elmondása szerint ugyanakkor a reptérre érkezőket fogadó biztonsági szolgálat már nem is ukránokból állt, a biztonsági őrök angolul faggatták őket, hogy mi célból érkeztek az országba, miért mennek keletre. A biztonsági őrök ezen felül arra is nagyon kíváncsiak voltak, hogy a beutazók miként tekintenek a kijevi kormányra. Keresztkérdésekkel próbálták kiszedni belőlük, többek között, hogy legitim kormánynak tartják-e a kijevi atlantista juntát, valamint, hogy orosz beszivárgásnak tartják-e a keleten zajló függetlenségi harcokat.
Mostanra sokan megérkeztek a térségbe. Mateo szerint nem értik a nyelvet, csak a parancsnok becenevét tudják, de egyszerűbb feladatokban így is segítséget tudnak adni, főként az út menti ellenőrző pontok védelmében.

A spanyol önkéntes alakulat a legkülönbözőbb társadalmi csoportokból verbuválódott, vízvezeték-szerelők, villanyszerelők, tanárok fogtak fegyvert. Mind vallják, hogy a nyugat a demokrácia látszata ellenére ma is fasiszta hatalomként lép fel más országokkal szemben, ha - pl. kisebb országok esetében - megengedhetik maguknak az erőből politizálást. Az önkéntesek életkora is igen változó, 20-tól egészen 60 éves korig vannak a jelentkezők közt. Többen kifejezték, hogy abban az esetben, ha a fasiszta kijevi junta hatalmát sikerül megdönteni, szeretnének letelepedni Donyeck térségében.


http://www.hidfo.net/2014/08/16/donyeckbe-spanyol-onkentesek-erkeztek-fasizmus-elleni-harcra