Egyre több kritikus üzletágban tevékenykedő vállalkozás vált vissza írógépre a jelentések szerint. Amióta az NSA kémkedése Németországban napvilágra került, az Olympia és Bandermann írógépek eladásai megtöbbszöröződtek a gyártók beszámolói szerint. Az egyik nagy német hadiipari cég, a Diehl szóvívője, Michael Prymelski elmondta, hogy a Diehl visszaváltott írógépekre bizonyos "érzékeny" üzleti területeken.
Júliusban több német politikustól is halhattuk, hogy irodáik elkezdték felhozni a raktárakból az írógépeket, és azokat újra rendszerbe állítják. Patrick Sensburg, az NSA kémkedést vizsgáló bizottság elnöke a Guardian riporterének a kérdésére elmondta, hogy "Ez nem vicc. Tényleg több írógép visszakerült az irodáinkba, és van egy nem-elektronikus írógépünk is."
Hídfő.net | Patrick SensburgPatrick Sensburg
A német megfigyelési botrány kirobbanása óta több amerikai kémet is elfogtak, a legismertebb eset, amikor egy kettős ügynököt kapcsoltak le, aki információkat adott át a CIA-nak a Patrick Sensburg vezette bizottság munkájáról. Németország azóta kiutasította a berlini CIA irodát minden munkatársával az országból. Egyértelművé válhatott mindenkinek, hogy az USA által csak "legfőbb európai szövetségese"-ként emlegetett Németország helyét valójában az Egyesült Államok hova is képzeli el.


http://www.hidfo.net/2014/08/16/nemetorszagban-elokerultek-az-irogepek