Az örmény államfő Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott találkozót, majd bejelentette, hogy Örményország még idén ősszel csatlakozhat az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.
Örményország közeli kapcsolatokat épített ki Moszkvával, hogy biztosítsa magát a szomszédos Azerbajdzsánnal és Törökországgal szemben, mert a szomszédos országok közt régóta fennálló területi vita az utóbbi napokban különösen elfajult. Tavaly Örményország már bejelentette, hogy csatlakozik az eurázsiai vámunióhoz, ami az alapító Oroszországon felül jelenleg Belorussziát és Kazahsztánt foglalja magában, és az Eurázsiai Gazdasági Unió előszobájának tekinthető.
"Soha nem gondoltuk volna, hogy még idén lehetővé válik a csatlakozás. De úgy gondolom, még idén ősszel aláírjuk az Eurázsiai Gazdasági Unió csatlakozási szerződését." - mondta Szerzs Szargszjan örmény államfő az Armnews tévécsatornának adott interjúban.
Az államfő azt is elmondta, hogy az épülő gazdasági közösség és az arra épülő Eurázsiai Unió a megoldás arra, hogy a térség ellenséges országai rendezzék vitás ügyeiket és békében éljenek egymás mellett.
Hídfő.net | Eurázsiai UnióSzületőben lévő nagyhatalom - az Eurázsiai Unió jelenlegi és potenciális tagállamai
2011 novemberében egy moszkvai konferencián elhangzott, hogy Magyarország is egyike azoknak az országoknak, melyek lehetőséget kapnak majd az Eurázsiai Unióhoz csatakozásra, - a térségi országok által épített új szövetségi rendszerhez, ami valós alternatívát jelent a saját tagállamait ipar nélküli felvásárlópiaccá degradáló Európai Unióval szemben.


http://www.hidfo.net/2014/08/16/ormenyorszag-csatlakozik-az-eurazsiai-gazdasagi-uniohoz