Új bor, Új kenyér; Vér és test áldomása

"Így biztosra vehető, hogy szeptember elejétől 10-15 százalékkal drágul a liszt" - állítják. A molnárok arra hivatkozva hajtanak végre árnöveléseket, hogy az idei búzatermés minősége gyenge lett a folyamatos esőzés miatt országszerte, ezért a kenyérnekvaló A-osztályú búza ára a gabonaszezon 42-43 ezer forintos tonnánkénti induló árairól pillanatok alatt 50-52 ezer forintra szökött. Az árnövelés elsődleges oka, hogy az enyhe tél, a kedvezőtlen májusi időjárás és a betakarításkori heves esőzések miatt az idei búza minősége jóval rosszabb lett a sokéves átlagnál, valamint a forint folyamatos esése, amit elemzők szerint nem igen fordít meg az elkövetkezendő európai pénzügyi időszak. Tegnap a Földművelésügyi Minisztérium is megerősítette;
- az aratás befejeztével a búzatermés 65 százaléka takarmány-, 35 százaléka pedig étkezési minőségű lett, holott „normál években” éppen fordított az arány. Mennyiségi szempontból ugyanakkor az idén sincs gond, hiszen a termelők a tavalyihoz hasonló nagyságú, mintegy 5,1 millió tonna búzát takarítottak be.

A gyengébb minőséget Lakatos Zoltán szerint a hazai piac is tükrözi, mivel mára a takarmány minőségű és az étkezési termény ára jelentősen elvált egymástól.A lisztáremelés nyomán drágulhat a kenyér is, de a pékek az augusztus 20-i ünnepet "nem kívánják megzavarni újabb árnyilatkozatokkal". Szakértők továbbra is úgy vélik, hogy a piaci helyzet nem indokolja a korábban beharangozott, 25-30 százalékos drasztikus kenyérár-növelést.
Majd meglátjuk! De az őszi önkormányzati választásokig (október 12.) nem tartjuk valószínűnek az áremelést - gondolom értitek mire célzok - utána viszont bármi előfordulhat ebben a szektorban is... Addig biztosan kormányzati szintről csítítani fogják a mesterségesen szított/kialakított helyzetet.

Gölöncsér Miklós