2014. július 12., szombat

Hadat üzent Orbánnak a francia média

"Magyarországon az RTL Klub háborút indított Orbán Viktor rezsimje ellen" címmel hoz le egy publikációt hétvégi számában a Le Monde. A francia lap megteszi azt az időszerű megállapítást, hogy az eddig csak nézettségi adatainak növelésével foglalkozó kereskedelmi média aktívan belép a politikai életbe és egy "kormányellenes elégedetlenség" élére áll. A Le Monde bár megjegyzi, hogy ezt a reklámadó miatt, a profit fenyegetettsége okán teszi, azt is kihangsúlyozza, hogy a legnézettebb csatorna közel egy hónapja folytat agitációt a kormányközeli személyek ellen, aminek előbb-utóbb meglesz a hatása. Olyan hírekkel foglalkoznak ugyanis, melyek a politikailag aktív ellenzéki körökben eddig is ismertek voltak, a szélesebb néprétegekhez azonban nem jutottak el.
A Le Monde rávilágít arra, hogy a kormány lépésről-lépésre ellenőrzése alá vonja a hazai sajtót, és az RTL esetét összefüggésbe helyezi az Origo, a Népszabadság megregulázásával. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hazai sajtóként emlegetett sajtóorgánumok szinte kivétel nélkül valamilyen nyugati érdekcsoport szócsöveiként működnek, és pusztán amiatt alakult ki érdekellentét a Fidesz és más kékszalagos fedőszervek közt, mert jelenleg a Fidesz van erősebb pozícióban egy folyamatban lévő hatalomátmentési műveletben. Így alkalma nyílt leszámolni a riválisokkal, akik szintén hozzá akarnának férni a keleti pénzcsapokhoz, de a kormánypárt egyelőre sikeresen fenntartja a monopóliumot ezen a téren.
A francia sajtó által támogatott, a nyugati pénzen működő "hazai" média kormányellenes műveletének kezdete mögött az ál, hogy a második sorba kényszerített kékszalagosok fel akarnák borítani ezt a monopóliumot. A Bajnai-Gyurcsány által fémjelzett radikális atlantista irányvonal megint nemzetközi hátszéllel kavarja meg a belpolitikát. Bajnai bilderberges látogatása alkalmából a francia sajtó képviselői állítólag biztosították Bajnai Gordont arról, hogy segítenek a kormány támogatottságának aláásásában és a támogatói bázis kiépítésében. A művelet azóta gőzerővel zakatol. Eléggé látványossá vált, hogy a francia sajtó napi szinten foglalkozik az Orbán-kormánnyal. A hét folyamán minden nap a Libération ostorozta a Fideszt, hétvégére a Le Monde lett az ügyeletes. A radikális atlantisták nem nyugszanak, és teljesen komolyan úgy gondolják, hogy ha sikerül kormányellenes elégedetlenséget szítani, azt Bajnai sikerrel meglovagolja majd. Csakhogy Bajnai általános elutasítottságával valamiért nem számolnak. Ha a kormánypárt alól sikerrel kihúzzák a szőnyeget, Bajnai Gordon hitelessége attól még továbbra is tart a nullához.
Igazából egyetlen párt van ma, ami képes lenne meglovagolni a kormányellenes elégedetlenségi hullámot, és az a Jobbik, - de csak abban az esetben, ha a párt egyértelműen és megalkuvás nélkül állást foglal az Európai Unióból kilépés mellett, ami mindeddig nem történt meg. Épp ellenkezőleg, mostanra a Jobbik is betagozódni látszik a Fidesz által képviselt mérsékelt atlantista irányvonalba. Így a Fidesz hitelességének aláásásával csak belpolitikai káosz marad, ami továbbra is a zavarosban halászóknak kedvez.

http://www.hidfo.net/2014/07/12/hadat-uzent-orbannak-francia-media

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése