2014. július 12., szombat

Edzettség és állóképesség közössége a mindennapokban


Edzettségnek nevezzük

- a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a sorozatos fizikai terheléshez. A szív-érrendszer, légző-rendszer, vázizom-rendszer, kiválasztó-rendszer, idegrendszer, immunrendszer, anyagcsere, stb. változáson megy keresztül, amelyek szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, sőt még bizonyos betegségek rehabilitációjában is.
 
A szív és érrendszer állóképessége

Mi történik, ha kocogni kezdünk? Szaporábban kezd verni szívünk, vérnyomásunk emelkedik. Ha a tempót nem változtatjuk, akkor egy kis idő elteltével állandósul az állapot és a pulzusszám, vérnyomásérték nem változik, hanem egyenletesen magasabb marad a nyugalmi értéknél.
Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni, de jól tapintható még a halántéktájon és a nyak két oldalán futó ütőér is. Mire utal a pulzusszám? Ezt az állapotot „steady state’-nek, vagyis állandósult állapotnak nevezzük. Ha az iramot fokozzuk, akkor felgyorsul a szív munkája, egyre többször húzódik össze, ugyanígy a vérnyomás szisztolés értéke tovább nő, viszont a diasztolés érték csökken. Mindez egészen addig folytatódhat, amíg el nem érjük tűrőképességünk határát, ill. a maximális pulzusszámot és vérnyomásértéket. Nyugalomban az egészséges felnőtt szív percenként 72-szer dobban.

A terhelés maximumában mért, ú.n. maximális pulzusérték az életkor függvénye és igen egyszerű képlettel számítható. Kétszázhúszból ki kell vonni az életkort és megkapjuk a maximális pulzusszámot, vagyis azt az értéket, amelyet szervezetünk még néhány percig vagy inkább másodpercig képes tolerálni. Vagyis egy 20 évesnek 200/ perc, egy 30 éves egyénnek 190/ perc a maximális pulzusértéke. Mindennek az edzéstervezésben van jelentősége, hiszen a legtöbb fitness teremben a pulzusszám alapján irányozzák elő az edzésprogram intenzitását a személyi edzők attól függően, hogy kinek milyen intenzitásra van szüksége.


 Sport és vérnyomás - Hogyan alakulnak az értékek? Ugyanakkor a vérnyomásérték maximuma nem függ az életkortól, általában az egészséges felnőttek esetében 220/0Hgmm, annál semmi esetre sem több. Az első, ú.n. szisztolés vérnyomásérték megmutatja, hogy a szívösszehúzódás pillanatában, amikor kipumpálja a vért, mekkora a periférián (vagyis a szíven kívüli erekben) mért nyomás. A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete.

Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?
Mivel testmozgás alatt a szív nagy erővel és szaporábban húzódik össze, ezért az erekben mért nyomás emelkedik. A diasztolés, vagy második vérnyomásérték azt az erekben mért nyomást mutatja meg, amikor a szív telődik vérrel. Tehát ekkor a legkisebb a nyomás a perifériás erekben. Ez a terhelés során csökken. A rendszeres testedzéshez a szívérrendszer alkalmazkodással válaszol. Néhány hónap elteltével a szív nagyobb erővel húzódik össze, ezáltal egyszerre több vért tud a vérpályába továbbítani. Mindez azt jelenti, hogy a nyugalmi pulzusszám lassul, vagyis a szívnek kevesebbszer kell dobbannia ahhoz, hogy ugyanannyi friss, oxigéndús vért küldjön a szervekhez, szövetekhez. Ez a folyamat különösen az ú.n. állóképességi sportprogram hatására alakul ki.

Szisztolés és diasztolés érték - Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. Emellett nem csak a szervek oxigénellátása, hanem a szív oxigénellátása is javul, mivel a rendszeres mozgás hatására aprócska hajszálerek nyílnak ki és továbbítják a friss vért a szívizom különböző területeihez. A nyugalmi pulzusszám is csökken, amely részben az ú.n. paraszimpatikus tónusfokozódásnak köszönhető. A versenyszerűen úszók, hosszútávfutók, triatlonosok nyugalmi pulzusa akár 28/perc értékre is csökkenhet.
 
Mi a különbség a kocogás és futás között?
Futásnak a legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot nevezzük, míg a kocogás a 8km/h alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglótempó kb. 6km/h-s sebességet takar. Az elégetett kalória nem csak a futási sebességtől függ, hanem testtömegünktől és természetesen edzettségi szintünktől is függ. Egy 70kg-os egyén pl. 8km/h iram mellett óránként kb. 460 kalóriát éget el, amely nagyjából megfelel egy tábla csokoládé energiatartalmának. A hosszantartó (legalább 50 perc folyamatos) sportbeli erőkifejtés mellett a fáradással szembeni ellenálló-képességet állóképességnek nevezzük. Edzettségnek hívjuk a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a fizikai terheléshez. Rendszeres futás hatására egy sor alkalmazkodási folyamat indul el a különféle szervekben, szervrendszerekben. Hogyan változik a vérnyomás? Rendszeres állóképességi sport hatására a szisztolés és diasztolés vérnyomásérték is csökken, akár 10-30 Hgmm-rel, vagyis a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlható.

Dr. Madarasi Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése