2014. július 12., szombat

A kínaiak egyre kevésbé veszik az NSA lehallgatókészülékeit

Kína nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánította az iPhone-t a készülék lokációs szolgáltatásai miatt, amivel követni tudja, hogy felhasználó mikor, hol tartózkodik. A CCTV állami televízió által kérdezett szakértő kifejtette, hogy minden olyan, nyugati cég által gyártott technikai eszköz, amivel a felhasználók térben és időben nyomon követhetők, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel ezek az információk közvetlen az amerikai kormányhoz jutnak. "Ezek különösen érzékeny adatok, melyek kiszivárogtatása az egész gazdaság helyzetére befolyással lehet, sőt, szélsőséges esetben államtitkok kerülhetnek idegen kézre" - nyilatkozta.
A kínai média az utóbbi időben jelentős erőfeszítéseket tesz arra, hogy a felhasználókat felvilágosítsa a nyugati elektronikus eszközök használatának kockázatairól. A közelmúltban a kínai kormány letiltotta a Microsoft Windows 8 operációs rendszer használatát az állami alkalmazottak számítógépein, amit a média is hosszú időn keresztül a vezető hírek közt tartott, hogy a felhasználók is kövessék ezt a példát. Emellett folyamatosan a hírek közt van tartva az Apple termékek kérdése, a kormány az Apple gyártmányait tartja leginkább alkalmasnak arra, hogy a nyugati országok a kínai társadalomról nagyszabású információszerzést folytassanak, mivel ezek a termékek mindeddig Kínában is népszerűek voltak.
Hídfő.net | NSA lehallgatókészülékAkinek iPhone lapul a zsebében, az az NSA lehallgatókészülékét hordja magával egész nap
Az Edward Snowden-ügy kezdete óta Kínában a nyugati szoftvergyártó cégek jelentős visszaesésről számoltak be a vásárlóerő tekintetében. A lakosság egyre inkább kezd rádöbbenni, hogy a nyugati vállalatok által gyártott eszközök nem a felhasználói (és piaci) igények kiszolgálását célozzák, hanem az amerikai kormánynak a teljes populációkontrollhoz szükséges információk megszerzését, amit a felhasználók hétköznapi viselkedésének monitorozásával (mozgásprofil, hangrögzítés, hívásinformációk, stb.) érnek el.


http://www.hidfo.net/2014/07/12/kinaiak-egyre-kevesbe-veszik-az-nsa-lehallgatokeszulekeit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése