Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Tudományos Akadémián közreadott beszédében többek között arról beszélt, hogy egy ország értékrendje belső, intim szférájához tartozik. A migránsokra vonatkozó kvótarendszerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: emberek kötelező szétosztásáról van szó, amely során az EU megbüntetheti azokat az embereket, államokat, akik nem engedelmeskednek.
nyi
Az Országgyűlés ma 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a Fidesz-KDNP közös törvényjavaslatát, amely törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését. A törvény alapján az Európai Unió Tanácsa úgy döntött a kötelező kvótarendszerről, hogy figyelmen kívül hagyta az egyes nemzetek saját véleményalkotását a kérdésben. Ennek kapcsán az igazságügyi miniszter azt hangsúlyozta beszédében, hogy az egyes nemzetek alkotmányos identitása elidegeníthetetlen és a globális szabványosítás és a túlzott politikai korrektség mély vitába keveredett az egyes nemzetek önállóságával. Trócsányi Paczolay Péter korábbi alkotmánybírósági elnököt idézte, amikor kifejtette: a nemzeti alkotmányos identitás nem lehet indok a közös európai értékek megsértésére.
A miniszter szerint a napokban elkövetett, több mint száz halálos áldozatot követelő párizsi merényletek nemcsak emberéletek ellen irányultak, de az európai kultúra, életforma, értékrend ellen is. Éppen ezért jó lenne összehangolt európai, globális választ adni a támadásra az európai értékek alapján, mert ha nem így történik, a terroristák máris elérték egyik céljukat, sikerült megrendíteniük a kontinens értékrendjét.
Trócsányi László a migránsokra vonatkozó kvótarendszer alapján arra hívta fel a figyelmet: emberek kötelező szétosztásáról van szó, amely során az EU megbüntetheti azokat az embereket, államokat, akik nem engedelmeskednek.
(MTI)