Egy volt német titkosszolgálati alkalmazott pere zajlik Münchenben, akit hazaárulással vádolnak, miután külföldi titkosszolgálatnak adott ki információkat. A vádlott a tárgyalás során beismerte, hogy éveken át a CIA-nek dolgozott.
A német Bundesnachrichtendienst volt alkalmazottja, Markus Reichel a bírósági tárgyaláson elismerte, hogy együttműködött az amerikai titkosszolgálattal. A hazaárulás indokaként azt nevezte meg, hogy
nem volt elégedett a munkakörülményekkel.
Elmondása szerint a BND alkalmazottjaként “semmit nem bíztak rá”, de a CIA-nál “más volt a helyzet”. A 32 éves Reichelt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy bizalmas dokumentumok sokaságát szolgáltatta ki az amerikai titkosszolgálatnak. Emellett az is részét képezi a bírósági ügynek, hogy Reichel három dokumentumot pedig orosz titkosszolgálatnak adott át. A hazaárulás vádjával folyamatban lévő büntetőeljárás az Edward Snowden által kezdett kiszivárogtatásokat követően kezdődött meg, amikor az NSA volt alkalmazottja információkat hozott nyilvánosságra az amerikaiak kiterjedt megfigyelési programjáról. Németországban hetekkel a botrány kirobbanása után megkezdődött a BND átszervezése, valamint számos büntetőügy vette kezdetét.
Reichel 2007-ben csatlakozott a BND-hez, alkalmazottként pedig hozzáfért bizalmas adatokhoz, amit – anyagi ellenszolgáltatásért cserébe – átadott az amerikaiaknak. A vádlott éveken át sokszor megfordult Ausztriában, ahol a bizalmas adatokért a CIA embereitől százezer dolláros kifizetéseket kapott. Reichel tavaly július 2-ig volt a BND alkalmazottja, és a büntetőügy lezárultával hazaárulásért mintegy 15 év börtönbüntetést kaphat.

http://www.hidfo.ru/2015/11/egy-nemet-titkosugynok-bevallotta-hogy-az-amerikaiaknak-dolgozott/