Ahogy egyre több részlet jut nyilvánosságra a Párizsban történt terrortámadással kapcsolatban, annak lehetősége is felmerült, hogy a támadás megelőzhető lett volna. Egy török diplomata azt állítja, Ankara több alkalommal is figyelmeztette a francia hatóságokat az egyik elkövetővel kapcsolatban.
Az Al Jazeera állításai szerint egy török tisztviselő arról értesítette őket, hogy Törökország titkosszolgálatai több mint egy évvel ezelőtt potenciális veszélyként azonosították az egyik későbbi elkövetőt, amikor az Párizsból Törökország területére érkezett. Omar Ismail Mostefai később a terrortámadás egyik elkövetőjeként vált ismertté, a török hatóságok azonban már több mint egy éve terroristaként nyilvántartották. A lapnak nyilatkozó tisztviselő szerint Mostefai 2013-ban lépett Törökország területére. Amikor a francia hatóságok 2014 októberében információt kértek egy terrortámadás elkövetőivel kapcsolatban, az Ankara által adott listán Mostefai volt az ötödik személy.
“Törökország kétszer is figyelmeztette a francia hatóságokat Mostefai személyével kapcsolatban – előbb 2014 decemberében, majd 2015 júniusában.”
A tisztviselő szerint azonban Franciaország egyik esetben sem reagált a számukra biztosított információkkal kapcsolatban. A Párizsban történt terrortámadást követően azonban információigénylés történt a francia fél részéről Mostefai személye kapcsán. A tisztviselő szerint szükség van a két ország közti együttműködés fokozására, hogy a jövőbéli esetleges tragédiák megelőzhetővé váljanak. A török államfő a G20 csúcstalálkozóján szintén kijelentette, hogy a Törökország és Franciaország titkosszolgálatai közti együttműködést fokozni kell.
Amennyiben az Al-Jazeera által idézett török tisztviselő kijelentése hiteles, az annak lehetőségét veti fel, hogy egy idegen ország beavatkozásának köszönhetően Franciaország annak ellenére sem rendelkezett információkkal egy terroristával kapcsolatban, hogy a török hatóságoktól minden, az adott személyre vonatkozó adatot megkaptak.
Az Egyesült Államok a tragédiára hivatkozva szintén fokozna akarja az együttműködést Franciaországgal. Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfői közleményében kijelentette, hogy az Egyesült Államok “kiáll legrégebbi szövetségese mellett”, és mindkét ország egyetért abban, hogy a terrortámadás miatt “a kapcsolatok elmélyítésére van szükség”.
http://www.hidfo.ru/2015/11/franciaorszag-kulso-beavatkozas-hatasara-nem-tudott-egy-ismert-terroristarol/
Évekkel korábban “megjósolták” a franciaországi terrortámadást?

Évekkel korábban “megjósolta” a franciaországi tragédiát egy számítógépes játék, melynek története szerint november 13-án Párizs terrortámadás áldozatává válik – a játékos pedig a robbantásra készülő terroristákkal folytathat virtuális tűzharcot.
A Battlefield 3 nevű játék franciaországi eseménysorozatát mutató videón 1:17 percnél látható az esemény dátuma, a képernyő bal alsó sarkában.
A “felfedezésről” a Bild német napilap is beszámolt, a játék gyártója pedig intenzív érdeklődés kereszttüzébe került és kijelentette, hogy a játékban látható eseménysorozat és a Párizsban történt terrortámadás azonos dátuma mindössze “szerencsétlen véletlen”, ami nélkülöz bármifajta szándékosságot.
A Battlefield 3 nevű játékot 2011 őszén kezdték értékesíteni – évekkel azt megelőzően, hogy a Párizsban történt terrortámadás – vagy elhárításának – előkészületeiről a játék készítő akár kiszivárogtatás útján is információhoz juthattak volna.
A virtuális eseménysorozat szerint Párizsban nem sikerül megakadályozni egy nukleáris töltet felrobbantását, emiatt több mint nyolcvanezer ártatlan civil veszíti életét. A történet szerint egy a franciaországihoz hasonló bombát New Yorkban is elhelyeztek a terroristák.

http://www.hidfo.ru/2015/11/evekkel-korabban-megjosoltak-a-franciaorszagi-terrortamadast/